В началото WireGuard е бил разработен за Linux, но вече е наличен за Windows, macOS, BSD, iOS и Android. Все още тече усилена работа по разработването му.

Какво е Mozilla VPN?

VPN услугата на Mozilla струва $4.95 (~8 лв.) на месец и предлага сървъри в над 30 страни. Засега има VPN клиенти за Windows 10, Android и iOS, но потребителите на други операционни системи – като MacOS и Linux – ще трябва да почакат. Mozilla казва, че поддръжката за тях ще дойде скоро, но за съжаление, дори и да сте запознат потребител, който разбира конфигурациите на Wireguard, не можете сами да си направите връзка.

Услугата се автентицира чрез Firefox cloud акаунт. Когато се регистрирате за абонамент за Mozilla VPN, ще бъдете помолени да си създадете Firefox акаунт, ако вече нямате такъв. Firefox акаунтът е SSO (Single Sign On) услуга, която използва OAuth2, подобно на акаунта ви в Google – но двете не са свързани. Дори и да сте използвали Gmail адрес за регистрация, ако имате Android устройство свързано към него, то няма да се свърже автоматично с Mozilla VPN.

С изключение на Firefox-базираната OAuth2 интеграция, VPN услугата на Mozilla на практика е същата като тази на Mullvad, но с различно клиент приложение и различна компания, която получава парите. Но през Mozilla е малко по-евтино – Mullvad струва €5 на месец. Така услугата на Mozilla е около $0.80 (~1.30 лв.) по-евтина при сегашния обменен курс.

Читателите, които искат публично достъпна VPN услуга и малко по-високо ниво на поверителност могат да обмислят варианта да заобиколят Mozilla и да отидат директно при Mullvad. Mozilla VPN услугата трябва да е свързана с работещ имейл адрес и да е платена с кредитна карта. За разлика от тях, акаунтите на Mullvad нямат никаква идентифицираща информация освен номерът на акаунта ви и при тях може да се плаща чрез Bitcoin – или дори пари в брой изпратени в пощенски плик.

Тест на Mozilla VPN—Android (Google Pixel 2XL)

За презентацията е нужен JavaScript.

На Android устройства Mozilla VPN клиентът може да се изтегли директно от Google Play Store. Размерът на изтеглянето е сравнително малък (20 MB) и се инсталира бързо. След като е инсталирано, при пускането му ще бъдете помолени да влезете във вашия Firefox акаунт. Ако този акаунт вече има платен абонамент за услугата Mozilla VPN, можете да го използвате веднага – без допълнително конфигуриране.

Самото приложение е направено възможно най-семпло. По подразбиране, при първото влизане се избира VPN сървър, който е най-близо чрез геолокация. Самият VPN е изключен докато не се натисне плъзгачa в средата на екрана. Няколко секунди след натискането му VPN услугата се свързва… и това е. По подразбиране, целият трафик на телефона се прекарва през Mozilla VPN.

В раздел Settings (Настройки) е скрита малко повече функционалност. От него можете да управлявате вашия Mozilla VPN акаунт, да променяте VPN точката си и да избирате кои приложения да се свързват директно с интернет, без да използват VPN.

Опцията за управление на Mozilla VPN акаунта ви просто отваря страница в браузъра ви по подразбиране. След като пак влезете с Firefox акаунта си получавате достъп до информацията си за плащания и за акаунта си. Промяната на VPN точката ви позволява първо да изберете държава, а след това и определен град от нея. Хубавото тук е, че при промяна на крайната точка VPN връзката ви автоматично се прекъсва и свързва наново – няма нужда от допълнителни действия.

Най-накрая, настройката „Protect specific apps” (Защити определени приложения) прави точно това, което бихте очаквали. При нея има два списъка – със защитени приложения (тези, които се прекарват през VPN) и незащитени (с директен достъп до мрежата). Няма да видите тези списъци, ако не сте включили плъзгача на опцията. След като сте го направили, всички приложения по подразбиране са защитени. Ако предпочитате обратния вариант, получавате бутон, с който да „премахнете защитата на всички приложения“, а до приложенията излизат индивидуални отметки. Така имате лесен начин да настроите приложението точно както искате.

За съжаление, няма опция да пуснете LAN трафика си директно до мрежата. Така че, ако имате приложения, които работят в локалната ви мрежа, ще трябва да премахнете защитата на цялото приложение.

Тест на Mozilla VPN—Windows 10 (build 2004)

 

За презентацията е нужен JavaScript.

Ако по-горе сте прочели раздела за Android, ще знаете всичко, което ви трябва за Windows клиента. Интерфейсите са почти идентични, въпреки че имате опцията да преоразмерявате прозореца на клиента за Windows, тъй като при него сте на пълен десктоп интерфейс.

Едната основна разлика между версиите за Android и Windows е възможността да препратите целия си LAN трафик директно към локалната си мрежа, заобикаляйки VPN. По този начин връзките към устройства като принтери, локални файлови сървъри, медийни сървъри и т.н. могат да работят безпрепятствено. Щеше да е хубаво, ако Android предлагаше същата опция. Едно от най-големите оплаквания в потребителските ревюта в Play Store бяха от потребители, при които включването на VPN на телефоните им е прекъснало точно този тип връзки.

Но пък от друга страна, клиентът на Windows няма опцията да прекарвате трафика на индивидуални приложения през VPN. Понякога печелиш, понякога губиш.

Скорост на връзката през Mozilla VPN

За презентацията е нужен JavaScript.

Тук няма много за казване. Скоростта на Mozilla VPN е без никакви забележки. В тестовете на ArsTechnica е забелязана почти нулева разлика между директна връзка и такава, която е свързана към сървър на Mozilla/Mullvad, който се намира на сравнително близко разстояние. Тестовете са били проведени на телефон Google Pixel 2XL свързан към Wi-Fi и виртуална машина с Windows 10 build 2004 свързана към Ethernet.

Най-близката точка до тяхната тестова локация е била в Атланта, Джорджия – където те поддържат собствена Wireguard точка. Тя не била значително по-бърза или по-бавна от тази на Mozilla в същия град. Тяхната точка била с малко по-добра латентност (при използването на стандартния Wireguard клиент на всяка платформа) и малко по-добра пропускателна способност при точката на Mozilla.

Колкото по-надалече е крайната ви точка, толкова по-голяма разлика ще видите в латентността и пропускателната способност. Прекарването на трафика от САЩ до Лондон добавило около 80ms латентност и около 15-20% загуба във възможната скорост, както на Android/Wi-Fi, така и на Windows/Ethernet.

Заключение

Въпреки че Mozilla е спечелила доверието на много хора чрез застъпничеството си за поверителността в интернет както чрез политики, така и чрез код, не можем да кажем със сигурност как тя или партньорът ѝ Mullvad управляват вътрешните си мрежи в действителност.

Все пак, обявените политики на Mozilla и на Mullvad са коректни, клиентите на Mozilla за Android и Windows са лесни и интуитивни за използване и представянето на мрежата е много добро. Ако си търсите VPN доставчик и харесвате Mozilla, услугата ѝ определено е добър вариант.

Източник: Kaldata.COM

Коментари