По-големият въпрос е колко заразителни са тези случаи в действителност – особено сега, когато се забелязва масивен скок на случаите в Европа и САЩ след разхлабването на противоепидемичните мерки.

Не забравяйте, че информацията за новия коронавирус се променя бързо: Ние представяме нови факти всеки ден. Тази статия разглежда нивото на риск от заразяване при контакт с човек с безсимптомен случай на COVID-19 към момента на написването на материала.

Какво означава да си асимптоматичен преносител?

Когато сте асимптоматичен преносител на дадено заболяване, това означава, че вирусният щам се намира в тялото ви и го разпространявате, но не проявявате нито един от очакваните симптоми.

В случай на COVID-19, това може да бъде сериозна заплаха поради начина, по който се разпространява този вирус: Хората, които не знаят, че имат вируса, може да не стоят вкъщи или да предприемат необходимите предпазни мерки, като например да носят маска навсякъде или да стоят на разстояние от поне два – два и половина метра от всички останали, когато излязат от домовете си.

Има много обърквания какво всъщност означава „безсимптоматично“ – част от това объркване идва от липсата на данни за асимптоматични носители на COVID-19, но по-голямата част от объркването идва от много различни, понякога погрешни употреби на думата „безсимптомно“.

Хората могат да хванат новия коронавирус и наистина да не проявят никакви симптоми – това означава, че вирусът ги заразява и протича по своя път, без да се появяват каквито и да било симптоми или индикатори, че въпросният човек е заразен.

Има един друг важен момент. И той е, че когато даден патоген влезе в тялото ви, ще му бъдат необходими часове или дни, докато атакува организма и започнете да проявявате симптоми. Времето, в което вирусът атакува тялото и все още няма знаци за заразяване, се нарича „пресимптомен“. Медицината е изучила тази фаза при много вируси и е добре известно, че при много вируси, заразените с тях намиращи се в пресимптомната фаза, също могат да ги разпространяват. Това не е изучено за COVID-19, но нямаме причина да смятаме, че не важи и при него.

Някой може да бъде в пресимптомната фаза в продължение на няколко дни. Ако този човек не се самоизолира по време на пресимптомната фаза (което в голяма част от случаите е невъзможно, тъй като заразеният на практика не знае, че е заразен), би могъл да предаде вируса на всеки, който е влязъл в близък контакт с него.

И накрая, има леки случаи на COVID-19, при които инфектиран човек може да прояви остри симптоми, като лека кашлица, леки болки в тялото или други симптоми, характерни за обикновената настинка. Тези хора може би никога няма да разберат, че имат COVID-19, тъй като симптомите им не са достатъчно тежки, за да ги накарат да отидат при личния си лекар или да си направят PCR тест, поради което те никога няма да са наясно с диагнозата.

Хората с леки случаи може да не се чувстват чак толкова болни, че да останат у дома и да отсъстват от работа или да избягват изпълнението на поръчки и доставки, ако работят в този сектор. В края на краищата животът не спира заради една обикновена настинка – преди пандемията, беше доста обичайно да се занимавате с ежедневните си задачи и да не излизате от нормалния си цикъл на ежедневието си, когато имате лека настинка и много хора все още реагират с този начин на мислене, когато проявяват някакви незначителни симптоми.

Терминът „асимптомно“ се използва за описване на всички по-горе изброени сценарии, които не помага да се разбере дали асимптоматичното предаване на COVID-19 е възможно или не, нито доколко е значителна степента на предаване.

Могат ли асимптоматичните хора да разпространяват COVID-19?

По принцип, медицината казва, че асимптоматичните хора могат да разпространяват заболяванията, които носят. Смята се, че това е вярно и за новия коронавирус, въпреки че научните специалисти все още не знаят колко често е разпространението на COVID-19 от асимптоматични носители.

Проучванията показват, че хората могат да бъдат заразителни за околните през първите няколко дни от появата на вируса в организма, преди да проявят симптоми. Едно проучване всъщност стига до извода, че повече от 40% от новите случаи на коронавирус са били предадени в пресимптомната фаза. И в проучване, което анализира проби от моряци на USS Теодор Рузвелт, става ясно, че около 20% от заразените хора никога не съобщават да са развили някакви симптоми на коронавируса.

Проучването от Центровете за контрол и разпространение на заболяванията в САЩ (CDC) съобщава, че 54% от хората, които са били тествани положително за COVID-19, не могат да си спомнят как са се заразили. Останалите 46% от анкетираните, които са били тествани положително, съобщават, че са имали тесен контакт с някой болен, като например член на семейството, преди да са развили болестта и да са започнали да проявяват първите видими симптоми.

Това показва, че по-голямата част от хората са могли да се заразят с COVID-19 и от асимптоматично лице, с което са били в близък контакт, или от симптоматичен случаен минувач, например от някой, като се е закашлял близо то тях в магазина за хранителни стоки.

Докладът завършва с това, че тази неяснота „подчертава необходимостта от изолация на заразените лица, проследяване на социалните контакти и тестване по време на текущото разпространение в дадена общност, както и вземане на мерки за превенция, включително социално дистанциране и използване на платнени покрития за лице (маска, кърпа, шал или друг покриващо носа и устата средство).“

Така че, изглежда е ясно, че хората могат да се заразят с болестта и да я предадат на околните, но през цялото време да останат напълно безсимптомни и дори да не разберат, че са имали коронавирус. Ясно е също, че хората, които развиват симптоми, биха могли потенциално да разпространят вируса, преди да разберат, че го имат.

Колко хора с коронавирус го изкарват безсимптомно?

Прогнозите за процента на случаите на асимптоматично прекарване на коронавирус варират в голяма степен. Експертите са изчислили, че навсякъде по света между от 25% до 80% от хората с COVID-19 никога не развиват симптоми. Спектърът звучи колосално и обръкващо. Ето поглед върху някои от изследванията около безсимптомното прекарване на COVID-19:

Още през януари 2020 г. изследователите отбелязват, че пресимптомното предаване вероятно може да обясни вторичните случаи на COVID-19.

През април 2020 г. изследователите предположиха, че вирусът е най-заразен преди или в началото на проявяване на симптомите от лицето разпространител.

Изследване публикувано на 27 май в Journal of American Medicine съобщава, че повече от 40% от участниците в изследването, които са били тествани положително за COVID-19, са били безсимптомно.

Друго проучване установи, че 104 от 128 (81%) положителни случаи на круизен кораб не показват симптоми.

В Ню Орлиънс, Луизиана, проучване, проведено от болничната система в града, е установило, че 75% от инфектираните хора са изкарали вируса безсимптомно.

Защо са важни тези констатации?

Ако хората имат COVID-19 и не го знаят, едва ли ще предприемат максимални предпазни мерки, за да не разпространят вируса и да не заразяват останалите.

Някои официални медицински лица изразиха загриженост, че първоначалното твърдение на СЗО, че асимптоматичното разпространение е „много рядко“, е накарало много хора да смятат, че няма основателна причина да носят маски навсякъде на обществени места и да прилагат социална дистанция, което може значително да влоши разпространението на COVID-19, ако асимптоматичните хора могат лесно да предават вируса. Ето защо много експерти твърдят, че е разумно да се предполага, че безсимптомното разпространение представлява реална заплаха.

Как се разпространява COVID-19?

Като бързо напомняне, SARS-CoV-2, вирусът, причиняват заболяването COVID-19, се разпространява чрез секреция, намираща се в респираторни капки като слюнка и слуз. Това означава, че вирусът основно се разпространява, когато хората, които имат вируса, кашлят, кихат и говорят в присъствието на други хора. Директният контакт с хора, които са болни, също повишава риска от разпространение на вируса.

Възможно е също COVID-19 да се разпространи, когато хората докоснат повърхности, по които се намира вируса SARS-CoV-2, въпреки че Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ казват, че това не се смята за основният начин на предаване на заболяването.

Според CDC, РНК на вируса е била открита и в други телесни течности и екскременти, като кръв и изпражнения, но експертите все още не знаят дали COVID-19 може да се разпространи чрез тези вещества.

Най-добрият начин да предотвратите разпространението на COVID-19 е като практикувате добра лична хигиена (например честото миене на ръцете е задължително), стойте си у дома, когато това е възможно и определено, когато не се чувствате добре, носете шлем или маска за лице, когато излизате навън, и избягвайте контакт с други хора, когато изпитвате каквото и да било неразположение.

Информацията, съдържаща се в тази статия, е само за образователни и информационни цели и не е предназначена да замества здравна или медицинска консултация. Винаги се консултирайте с лекар или друг квалифициран здравен специалист по въпроси, които касаят медицинското ви състояние и здраве. Официална информация за COVID-19, можете да получите от уеб сайта на Единния информационен портал към Министерство на здравеопазването, както и в сайта на СЗО.

Източник: Kaldata.COM

Коментари