Оказва се, решението на проблема е по-близо до поправяне на стар домакински уред, отколкото до сложни инженерни маневри.

След няколко неуспешни опита, от NASA проявяват креативност и решават да ударят заседналата къртица с лопатата, прикрепена към роботизираната ръка. Така те успяват да освободят InSight му позволяват да се върне към работата си.

Геоложката структура на Марс (вдясно), в сравнение със Земята (вляво). Марс е планета от Земен тип, която се състои от минерали, съдържащи силиций и кислород, метали и други елементи. Голяма част от повърхността е покрита с фин прах от железен оксид, което придава червеникавия цвят на планетата. Източник: NASA

Премерен риск

Това решение е определено като доста рисково, тъй като ударът би могъл да унищожи компонента от сондата, който дава енергия и позволява комуникацията с нея. Този компонент е прикачен към задната част къртицата. Визуализациите обаче показват, че сондата вече изглежда в добро състояние.

Космическите инженери към мисията InSight се надяват да продължат да използват този метод за справяне с проблеми: „Страхотна новина от Марс: новият ни метод за работа с роботизираната ръка изглежда върши работа!“

Мисията InSight се стреми да разкрие как Марс се е формирал и еволюирал, за да се превърне в планета, като се изследва вътрешната структура и състав на планетата. Мисията ще определи и степента на марсианската тектонична активност и метеоритните въздействия.

Първи резултати от мисията InSight можете да намерите тук.

Източник: Kaldata.COM

Коментари