приложения за съобщения

Facebook все повече ще измества фокуса си от публични постове към криптирани, ефимерни съобщения на триото си приложения за изпращане на съобщения, заяви днес главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг в своя публикация.

В послание от 3200 думи Зукърбърг твърди, че криптирането ще бъде един от ключовете за бъдещето на Facebook и че компанията желае да бъде забранена в страни, които отказват да й позволят да работи в резултат на това.

„Докато мисля за бъдещето на интернет, вярвам, че комуникационната платформа, фокусирана върху неприкосновеността на личния живот, ще стане още по-важна от днешните отворени платформи“, пише Зукърбърг.

„Днес вече виждаме, че личните съобщения, краткотрайните истории и малките групи са най-бързо развиващите се области на онлайн комуникацията“, допълва шефа на Facebook.

Според него обществените социални мрежи имат своето място, но се вижда голяма бъдеща възможност, изградена върху „по-опростена платформа, фокусирана върху защитата на личния живот на първо място“. Това представлява остър завой за досегашното развитие на Facebook, която израстна до една от най-богатите технологични компании в света.

Това се случи благодарение на изобретените екзотични и нови методи за събиране на лични данни и позволяване на различни марки да продават реклама базирана на нея.

Facebook през последните две години е постоянно замесен в скандали около конфиденциалността на данните, започвайки с разкритията от миналата година около Cambridge Analytica и продължавайки до най-големия пробив на данни в историята на компанията.

„Вярвам, че бъдещето на комуникацията все повече ще преминава към частни, криптирани услуги, където хората могат да бъдат уверени в това, че което казват един на друг, ще остане скрито и техните съобщения и съдържание няма да останат завинаги в някоя база данни“, споделя Зукърбърг. „Това е бъдещето, на което се надявам, че ще помогнем да изградим“.

За да постигне целта си, Зукърбърг твърди, че платформите за съобщения на Facebook ще се развият, за да приличат повече на WhatsApp. Широкообхватното криптиране ще се превърне в стандарт в пакета от приложения за съобщения на компанията Facebook – постижение, възможно благодарение от обединението на бек-енд технологията, която ги захранва, съобщи The New York Times по-рано тази година.

Коментари