Новите лаптопи понякога са направо скучни, защото често се различават от миналогодишния си модел само чрез леки подобрения. Но на всеки няколко години се появява нещо специално. Подобно на ThinkPad X1 Fold от Lenovo, навярно първият в света лаптоп със сгъваем екран. Чакахме нетърпеливо почти една година, преди да можем да го тестваме.

Дисплей

Когато го извадите от кутията, първоначално може да се изненадате колко е голям той всъщност. Екранът е с размери 13,3 инча – типичен формат за лаптоп, но около него има дебела рамка, което го прави по-голям от другите лаптопи с такъв дисплей. Устройството тежи по-малко от килограм.

Още по темата

Веднъж включен, OLED дисплеят поздравява с пъстър работен плот. Тъмната цветова схема е зададена в заводските настройки, вероятно за пестене на енергия. Първото впечатление от дисплея е много добро, въпреки че яркостта е „оскъдни 300 нита“ според описанието.

Но не яркостта прави X1 Fold специален, а това, което обещава името: Екранът може да бъде сгънат, по подобие на все още малко смартфони. 

Както при всички устройства, на които производителите на хардуер в момента се опитват да сгъват дисплеите, шарнирът, свързващ двете половини на корпуса, е механичен шедьовър. Ако сгънете лаптопа нагоре, дисплеят се полага в лека крива. Ако го отворите, той остава стабилен под всеки ъгъл. Въпреки това не е необходима много сила, за да го затворите. Когато се отвори, механизмът разтяга леко дисплея, така че да не виждате никакви гънки. Покритието е полимерно и се покрива лесно с петна, а Lenovo включва писалка, с която можете да рисувате и пишете върху него.

Като подвързана с кожа книга

Когато джаджата е сгъната, коженото покритие прегръща устройството, към което е здраво закрепено. Когато е сгънат, Fold се чувства като книга, подвързана с кожа. Приложената Bluetooth клавиатура се вписва в създаденото пространство, върху нея може да приберете писалката – на специално място. Това превръща големия преносим таблет в удобен пакет, който дори не се нуждае от чанта, когато сте навън.

Клавиатурата, която не е с подсветка, се придържа магнитно към дясната или долната половина на корпуса, в зависимост от перспективата, и се зарежда индуктивно. Софтуерът разпознава това и затъмнява скритата част на дисплея, щом клавиатурата е на нея. В същото време лентата за задачите на Windows се премества в центъра на екрана, така че Fold може да работи като нормален, но малък ноутбук. Можете също така да държите Fold като книга за четене или да използвате вградената подпора, за да го настроите на бюрото като екран.

Какво се крие под луксозната обвивка?

Чистата машина зад този дисплей е по-скоро нетолкова впечатляваща. На стикера гордо пише „Intel Core i5“, но точното име на чипа, L16G7, показва какво наистина има вътре: четири енергоспестяващи ядра и едно, което е оптимизирано за производителност. В крайна сметка той консумира само максимум седем вата. Осемте гигабайта RAM памет са постоянно свързани към него и не могат да бъдат разширени.

Lenovo удостоверява, че устройството има живот на батерията до единадесет часа, но това всъщност е толкова реалистично, колкото и стандартният пробег на хибриден SUV. Докато той зависи главно от стила на шофиране, времето на работа на сгъваемия компютър се влияе от това колко ярък е дисплеят. Логично е – светлите пиксели се нуждаят от повече енергия от тъмните. Именно поради това Fold е фабрично настроен на тъмната цветова схема на Windows. 

Устройството идва и с 5G модем, който разполага и с nanoSIM слот върху страничната рамка.

Какво липсва?

Може да се предположи, че при разработването на X1 Fold Lenovo се е надявал на Windows 10X на Microsoft, който е специално проектиран за мобилни устройства с два екрана. Но датата на пускане на тази актуализация все още е напълно неясна. Ето защо Lenovo си помага със собствен софтуер, който разделя екрана на две, ако е необходимо.

Извод

Оказа се, че ThinkPad X1 Fold е много по-удобен за употреба, отколкото очаквах първоначално. Изработката е качествена, а многобройните възможности за употреба и лекотата на ползването го правят универсален.

Но нека стигнем и до основния недостатък на ThinkPad X1 Fold – неговата цена. Тя стартира от около 6500 лева, но това е допълнителната стойност, която често се изисква за иновации и футуристичен дизайн. 

Остава да видим дали много клиенти ще са готови да платят такава надбавка за шоу ефекта на плоския дисплей. Но за самата компания X1 Fold така или иначе не се очаква да е двигател на продажбите, според компанията разходите са просто твърде високи. Lenovo просто създава необичайното устройство, защото може – и иска да го покаже. Браво, нужно е да насърчаваме иновациите, дори невинаги да можем да си ги позволим!

Източник: Investor.BG

Коментари