Круизният оператор Carnival обяви, че е започнал разследване на хакерска атака към нейните системи за информационни технологии, предава Ройтерс.

Carnival, която управлява круизите AIDA, Carnival и Princess, както и други, посочва в документи до регулаторите, че атаката е включвала неоторизиран достъп до личните данни на гости и служители.

Компанията не разкрива кой от брандовете ѝ е засегнат и отказва да даде повече подробности, тъй като разследването все още е в ранен етап.

Нападението обаче добавя поредно главоболие на гиганта, който вече се сблъска със спирането на круизите за месеци заради пандемията на Covid-19, предвид ограниченията на туризма по света.

Определени файлове с данни са били свалени в рамките на атаката, твърди Carnival, допълвайки, че не е сигурна, че системите на другите ѝ брандове няма да се окажат също засегнати.

В случая хакерите са използвали зловредна програма, чрез която са получили контрол върху файловете в заразената система. При такива нападения обичайно се иска сериозна сума за възстановяване на информацията обратно.

Компанията твърди, че вярва, че инцидентът няма да има съществено влияние върху бизнеса, операциите или финансовите ѝ резултати.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Източник: Investor.BG

Коментари