5G патенти

Патентите за стандартизация винаги са особено важни, когато навлизаме в ново технологично поколение, тъй като на практика всеки от дадената индустрия трябва да получи лиценз, за да може да ги ползва. На свой ред, това превръща водещите иновации в бизнеса в истинска златна мина за техните създатели. По актуални данни на маркетинговата компания IPlytics, която се занимава с патентни въпроси, делът на Китай при важните за 5G стандарта патенти се е увеличил значително спрямо епохата на 4G и това може да позволи на китайските компании да прибират до една трета от всички приходи от 5G патенти – дори и при положение, че на самите компании им е забранено да предлагат продуктите и услугите си в страните, където тези патенти се използват.
WiFi победи 5G в първата голяма битка на стандартите в ЕССтремежът на Европейската комисия за налагане на стандарт за автомобили, базиран на WiFi, който се р…Apr 19 2019bulmedia.net

Според IPlytics, компаниите в Китай са кандидатствали за около 34% от основните 5G патенти в света към март 2019 г., в сравнение с 25% в Южна Корея и 14% за САЩ и Финландия. Швеция е била близо 8%, а Япония – почти 5%, докато Тайван, Канада, Великобритания и Италия завършват десетте най-активни страни, всяка с дял под 1%.

Заслужава да се отбележи, че този процес на измерване не е съвършен, тъй като разчита на анализа на фирмата на глобална база данни от 94 милиона патенти и документа за стандартизация, а не окончателно издадени патенти. Използвайки търсене по ключови думи, фирмата идентифицира около 74 500 ключови 5G патента в този обем, като автомобилният сектор е водещ пред всички. В продължение на няколко години, 5G патенти за Интернет на нещата и интелигентните енергийни решения са нараствали скромно, докато патентите за интелигентните производствени решения във фабрики и заводи остават малко, но солидни.

Също така интересно е, че делът на Китай при 5G патентите е с около 50% по-висок от този при 4G, където той бе почти идентичен с Южна Корея – всяка от двете страни има приблизително 22% от световните патенти. Докато южнокорейските, финландските и шведските компании леко са увеличили относителния си процент на заявки за патенти през ерата на 5G, САЩ, Япония и други страни са паднали поне малко под своите темпове от 4G периода.
Европа се притеснява за 5G сигурността, но не спира Huawei – засегаЕвропейската комисия препоръча във вторник държавите-членки да извършат национални оценки на риска н…Mar 30 2019bulmedia.net

Като се съди по отделни заявки на компании, големият печеливш на 5G поколението може да бъде китайската Huawei, която държи над 15% от световните 5G патенти, докато финландската Nokia има близо 14%. Samsung от Южна Корея е с малко под 13%, а ключовият конкурент LG е точно над 12%. Най-голямата американска компания Qualcomm има малко над 8% от стандартните заявки за патенти на 5G технологии, приблизително еквивалентни на дела на шведската Ericsson, но зад 11,7% от китайската ZTE. Intel притежава над 5% дял, като различни китайски и японски иноватори вземат по-малки парчета от регистрираните 5G патенти.

Стойността на всички тези патенти е значителна. Преди броени дни Qualcomm заяви, че ще получи между 4.5 и 4.7 млрд. долара обратно само от Apple, което представлява около две години пропуснати 4G лицензионни плащания поради техния международен правен спор. Частта от съществените 5G патентни заявки на Qualcomm е съвсем малко по-малка от нейните 4G регистрации, така че нейните годишни приходи от лицензиране на 5G патенти от множество лицензополучатели би трябвало лесно да бъдат измервани в милиарди долари.

Ако приемем, че окончателните патентни проценти се разпределят подобно на тези от вече подадените документи, много от първите пионери на 5G ще бъдат възнаградени с патентни приходи, независимо дали доставят специфичните базови станции или просто чипове, които отделните клиенти купуват. Това би трябвало да даде възможност на Huawei и ZTE от Китай да компенсират до известна степен продажбите, които ще загубят на чуждестранните пазари, като същевременно дават на всички иноватори гарантиран поток от приходи, който може да бъде използван за даването на отстъпки на техните индивидуални продукти за продажба на оператори и крайни потребители на 5G устройства.

Разпространението на 4G технологията подхрани растежа на YouTube и други услуги за споделяне на видео. Очаква се следващото поколение безжични технологии да донесе нова вълна от продукти и услуги, в допълнение към по-нататъшното подобряване на услугите за смартфони като стрийминг и мобилен интернет. Така битката за 5G надмощие може да определи кои са утрешните технологични лидери.

5G: Първата дистанционна мозъчна операция е факт!За първи път в света е извършена операция на мозъка на пациент от разстояние посредством възможности…Mar 18 2019bulmedia.net

Коментари