Друга обществена звезда, Кейти Пери, публикува подобно послание във вторник в профила си в Instagram, който има повече от 107 милиона последователи. „Обичам да споделям музиката и живота си с вас в Instagram и Facebook, но не мога да седя със скръстени ръце, докато тези платформи си затварят очите за групи и публикации, разпространяваща омразна дезинформацията и всяващи умишлено объркване и предразсъдъци, написа тя в публикация в Instagram.

 

Кампанията „Спрете омразата за печалба“, която се ръководи от различни организации за защита на правата, включително и Антидифамационната лига и Color of Change, иска Facebook да предприеме 10 стъпки за справяне с речта на омразата в платформата си. Някои от препоръките включват разрешаване на потребителите, които се сблъскват с тежки случаи на реч на омразата и тормоз в социалните мрежи, да говорят със служител на Facebook на живо и да ангажират мениджър на ниво C-Suite в опит техните граждански права да бъдат защитени.

Групите за първи път обявиха кампанията си през юни, а над 1200 фирми и организации с нестопанска цел заявиха, че ще спрат рекламите на платформата на пауза през юли. Кампанията вече е довела до промяна в имиджа на Facebook, тъй като компанията се опитва да докаже, че приема насериозно речта на омразата.

Facebook многократно отхвърля твърденията, че печели приходи от речта на омразата и за това не предприема действия за активното ѝ премахване, но е подложена на остри критики за това как тълкува политиките си или за това, че не действа достатъчно бързо. През първите шест месеца на тази година компанията е предприела действия срещу над 32 милиона публикации за нарушаване на правилата на платформата за забраняване на речта на омразата. Повечето от тези публикации са свалени, преди потребителите да ги докладват, според вътрешно проучване на социалната мрежа. Журналисти от популярния технологичен портал CNET са се обърнали към Facebook с искане за коментар за предстоящото планирано замразяване на акаунти на известни личности и звезди вчера, но от компанията са отказали да коментират въпроса.

Усилията на социалната мрежа не са достатъчни, за да спрат недоволството на най-върлите ѝ критици. Критиките към Facebook се увеличиха, когато не успя да свали събитие излъчвано на живо през август, призоваващо за насилие, създадено от „самоорганизирала се милиция“, наречена гвардия Кеноша в САЩ. Организаторите на събитието са го премахнали от социалната мрежа след фатален случай на стрелба в Уисконсин, а Facebook се извини, че погрешно е съобщила по-рано, че излъчването е било свалено по тяхно решение. Социалната мрежа наистина премахна страницата на гвардията на Кеноша след стрелбата. Както страницата, така и излъчвания стрийминг нарушават правилата на Facebook, според които групите, които представляват заплаха за обществената безопасност, могат да обсъждат потенциално насилие.

„Нашите организации, както и други експерти, предупреждават Facebook от години за проблема с опасните, потенциално призоваващи към насилие групи и лица, използващи Facebook. Но често се случва ръководството на социалната мрежа да не се вслуша в нашите препоръки“, заяви коалицията зад кампанията „Спрете омразата за печалба“ в своето изявление за медиите.

Тази седмица кампанията призова знаменитости и други потребители да замразят своите акаунти в Instagram в сряда за един ден, за да отправят послание към Facebook. Близо две дузини известни личности участват в замразяването и този брой продължава да расте, според кампанията.

Участниците включват Ким Кардашиян Уест, Саша Барон Коен, Кейти Пери, Наоми Кембъл, Дженифър Лорънс, Марк Ръфало, Джъд Апатоу, Аштън Къчър, Ейми Шумер, Сара Силвърман, Джейсън Александър, Кейт Хъдсън, Джейми Фокс, Леонардо Ди Каприо, Майкъл Б. Джордан , Росарио Доусън, Ед Хелмес, Исла Фишър и Скутер Браун.

Източник: Kaldata.COM

Коментари