Instagram вече работеше по въвеждането на функцията Reels преди администрацията на Тръмп да заяви миналия месец, за обмисля да забрани използването на TikTok в САЩ. Мотивите на политиците за това решения са притесненията им, че TikTok може да бъде използван за шпиониране на американците и разпространяване на политическа пропаганда, която да служи за намеса в президентските избори в САЩ тази година. В момента, софтуерният гигант Microsoft води преговори с компанията притежател на TikTok, ByteDance, относно закупуването на собствеността на TikTok в регионите на САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Instagram Reels вече беше тествана в Индия, която е най-големият пазар на TikTok, преди правителството да забрани използването на приложението заедно с редица други китайски приложения. Подобно на САЩ, Индия обясни действията си с опасения за националната сигурност, като тези политически действия на страната доведоха до последващи фатални гранични сблъсъци с китайските власти.

Вишал Шах, вицепрезидент на продуктовото управление на Instagram заяви, че хората биха искали да гледат кратки видео клипове в популярната социална мрежа и приветстват въвеждането на тази нова част от платформата. През последният месец 45% от видеоклиповете, качени на стори в емисиите на потребителите в Instagram, са били с продължителност под 15 секунди или в повечето случаи по-малко, казва той. Компанията започна да експериментира с Reels преди повече от година в Бразилия.

„Това не е нещо, което е уникално за нашата платформа, този стандарт за кратки видео клипове се вписва идеално – конкуренти като TikTok, YouTube и Snap, както и дори платформи като Musical.ly и Vine отдавна предлагат подобна функция и имат акцент върху такова съдържание.“ Тук е моментът да споменем, че Musical.ly, за която става дума, всъщност беше закупена от компанията ByteDance миналата година и ребрандирана като TikTok, който познаваме сега. Vine от своя страна беше придобита от друг конкурент на пазара на социалните мрежи – Twitter.

Шах каза, че Reels е интегрирана в Instagram, така че хората не трябва да изтеглят друго приложение. Много от инструментите за художествена обработка на кадрите, включително рамкирането, добавянето на ефекти и озвучаването използват функции от разширената реалност. Потребителите могат също да добавят музика към своите видео клипове или друго озвучение, точно както в TikTok.

За да получат достъп до Reels, потребителите на Instagram трябва просто да отворят камерата и след това да прекарат пръст до иконата, която наподобява икона за режисиране. В платформата могат да бъдат открити опции за добавяне на музика, запис на видео с по-бързи и по-ниски скорости, използване на таймер и добавяне на фонове. Потребителите ще могат да виждат всички свои публикации в Instagram – снимки и кратки видеа на едно място в своя единствен профил, което до известна степен е преимущество над това да се използва отделно приложение, като в случая на TikTok.

Създаваните от потребителите видеа в Instagram Reels ще бъдат добавени към feed-а на социалната мрежа, което ще позволи на потребителите лесно да откриват нови кратки видео клипове. Потребителите могат да споделят Reels в емисията си, раздела за проучване, в директни съобщения или в сторитата си, които изчезват в рамките на 24 часа. От Instagram информират, че за подбиране на видео клиповете, които да се показват в емисиите на различните потребители, ще използват както изкуствен интелект, така и човешки куратори (хора за подбор на съдържанието), които ще задават определено съдържание като препоръчано спрямо потребителските интереси. Това ще помогне на новите създатели на креативно съдържание да намерят повече последователи и аудитория, коментира Шах.

Някои потребители на социални мрежи може да са резервирани към новата функция Instagram Reels, тъй като компанията майка на социалната мрежа, Facebook, непрекъснато се сблъсква с нови и нови скандали за поверителността и неприкосновеността на личните данни на потребителите. На въпроса дали Instagram използва кадри в кратките видео клипове в Reels, за да използва информация от тях за предлагане на още по-добре таргетирана реклама, Шах казва, че Instagram показва на своите потребители реклами само въз основа на съдържанието, което гледат и харесват заедно с насочеността на създателите на съдържание и инфлуенсърите, които харесват и споделят в платформата.

„Ние използваме данните от Reels по същия начин, по който използваме данните от създаденото съдържание в Instagram, така че искаме да се знае, че не използваме дълбоко визуално анализиране на съдържанието с цел събиране на данни и използването им за таргетирана реклама“, казва Шах.

Историята на Facebook за копиране, поглъщане и унищожаване на конкуренти

Facebook през годините е добре известна със своите навици да задушава всякакви конкуренти, още когато ги улови в зародиш. Компанията има активните практики да закупува компании, платформи и услуги, които ѝ се струват достатъчно надеждни и в които вижда потенциал да се превърнат в истински конкуренти, а ако това не е възможно или не е оценено като добро инвестиционно решение, то предпочита да ги копира и създаде аналогични на техните услуги и платформи. Тези практики на Facebook вече са критикувани открито от TikTok и Snapchat. Спомнете си, че когато за първи път Facebook въведе познатите ни „сторита“ в оригиналната социална мрежа Facebook и Instagram, една част от потребителите спряха да използват Snapchat, защото същите функции бяха налични при конкурентните платформи.

Facebook е правила опити да създаде конкурент на TikTok и преди, но досега тези усилия не са давали особено забележим резултат. Компанията пусна самостоятелен конкурент на TikTok, наречен Lasso в края на 2018 г., но прекрати услугата миналия месец (юли).

В неделя, компанията майка на TikTok, Byte Dance обвини Facebook в „плагиатство“, но не изпадна в разкриване на повече подробности. Изпълнителният директор на TikTok Кевин Майер също спомена Facebook като плагиат на идеи, разработки и технологии в публикация в блога си през изминалия месец, когато коментира състоянието на конкуренцията в сектора на социалните мрежи и комуникации. Припомняме, че на изслушването на Конгреса пред изминалата седмица, на въпроса дали Китай и китайските технологични компании крадат технологии и разработки от американските, изпълнителният директор на Facebook, Марк Зукърбърг отговори с „категорично да“, докато изпълнителните директори на Amazon, Apple и Google бяха на друго мнение.

Друго действие на Facebook от последните седмици, което мнозина тълкуват като антиконкурентно и монополистично, беше патриотичната подкрепа на обвиненията на Тръмп срещу китайските технологични компании и платформи, в това число и TikTok. Тогава Зукърбърг открито говореше националистически и споменаваше за готовността на Facebook да работи изцяло за стимулиране на американското стопанство и намаляване на чуждестранното влияние в дигиталния сектор. Тези негови действия, бяха коментирани от Майер по следния начин:

„Facebook сега създава нов конкурент на TikTok под името Instagram Reels, а вече има един неуспешен опит за това зад гърба си с Lasso, който стартира през 2018 г. и прекрати наскоро. Но нека да съсредоточим енергията си върху лоялната и открита конкуренция в полза на подобряване на услугите за нашите потребители, вместо да се занимаваме със злонамерените атаки на нашия конкурент, а именно Facebook, които биват прикрити като патриотизъм и предназначени да подпомогнат слагането на край на нашето присъствие в САЩ“, се казва в публикацията на Майер.

Практиката на Facebook да копира и да създава имитиращи услуги като тези на свои конкуренти също беше повдигната като въпрос при продължителното изслушване в Конгреса за антимонополното разследване, в което свидетелствата изпълнителните директори на четири от най-влиятелните компании на Силициевата долина: Facebook, Alphabet, Amazon и Apple.

Позовавайки се на документи, представени в комитета, Прамила Джаяпал, вашингтонски демократ, заяви, че преди Facebook да придобие Instagram е работила по алтернативно приложение за споделяне на снимки, силно наподобяващо самата Instagram. След това компанията е използвала разработките си, за да окаже натиск върху съоснователя на Instagram Кевин Систром да се съгласи да продаде услугата на Facebook. Документите показват, че Систром наистина се е разтревожил, че Facebook ще се превърне в убиецът на неговата Instagram, ако не продаде компанията на гиганта в социалните мрежи. Facebook закупи Instagram през 2012 г. за обща стойност от 1 милиард долара. Зукърбърг отрече действително да е водил заплашителните разговори със Систром, в които е обвинен.

Шах казва, че вдъхновението на компанията за създаване на нови продукти и услуги идва от различни места, включително и от други компании, с което нееднозначно донякъде потвърждава спекулациите и предположенията на всички. Ръководителят още допълва, че Instagram прави промени и подобрения, и въвежда нови услуги въз основа на поведението на потребителите.

„В миналото бяхме категорично ясни, че част от продуктите и услугите ни са вдъхновени от други компании. Това може да се каже и в сегашния случай с TikTok и тяхната платформа за споделяне на кратки видео клипове.“, коментира Шах.

Услугата Reels на Instagram навярно ще се хареса на наистина много потребители и бързо ще стане обичана от креативните хора в много региони. И тя ще бъде добре приветствана от американското правителство, защото не е притежание на китайска компания, което да накара администрацията да се тревожи за националната сигурност на страната. Но от друга страна, това ще бъде още един инструмент в ръцете на Facebook, с който ще колекционира потребителска информация, ще засили влиянието и популярността си и ще подхрани монополистичното си положение на върховен лидер в социалните мрежи и дигиталните платформи. А всички добре знаем, че намаляването и задушаването на конкуренцията под каквато и да било форма, винаги имат негативни последици за нас потребителите, независимо дали в краткосрочен или дългосрочен план, а най-често в и двата.

Някои анализатори и коментатори на ситуацията, описват най-мрачния сценарий от това разширяване на възможностите на Instagram с вдъхновение от TikTok по следния образен начин: рекламодателите, които работят с Facebook ще стават все по-силни и по-силни, посоката на тенденциите и развитието на дигиталната реклама ще бъдат определяни от единични компании, в чиито ръце е концентрирана цялата власт на индустрията, а личната неприкосновеност и поверителност на потребителите ще бъдат ощетени за пореден път. И макар и този сценарий да звучи твърде мрачен, до известна степен леко конспиративен и антикапиталистически, то опасенията в него не са напълно безсмислени и би могъл да се тълкува като адекватно и навременно предупреждение за наистина влошаващите се условия за конкуренцията в социалните мрежи, където вече се намесват дори държави като САЩ, когато популярност набират приложения, собственост на компании от страни, които са техни политически врагове.

Източник: Kaldata.COM

Коментари