esport

След невероятният бум на развитие в дигиталния сектор след нестандартната 2020 година, която нямам да забравим, се повече се питаме какви тенденции може да видим и конкретно в електронните спортове или „esport индустрията“. Логично тя се развива година след година с развиването и на самите технологии. Ръстът на индустрията се наблюдава и измерва лесно чрез нарастващата фен-база в световен мащаб и новите тенденции, особено през 2021 г. Наблюдавахме огромно разрастване на зрителската аудитория и демографските данни в игри като CS:GO, Overwatch, Dota 2, Fortnite и League of Legends през Twitch, YouTube, Instagram, Facebook и други информационни канали.

Докато повечето индустрии бяха, а някои още са засегнати от COVID-19, популярността на киберспорта се увеличи, тъй като хората, предимно затворени в домовете си, търсят начини да прекарат забавно част от времето си. Светът на физическите спортове остава в затишие, но игрите оживяха и осигуряват обещаваща алтернатива на играчите, включително на тези които са готови да вдигнат адреналина и чрез залози, например в https://zalagania-online.com/bet365-bonus-kod.

С наближаването на края 2021 г. виждаме положителна година на растеж, както с приходи, така и с гледаемост. Смята се, че индустрията ще генерира над 1,1 милиарда долара през 2021 г. Подбрали сме и Топ 3 на ключовите тенденции, които повлияват за растежа на индустрията през тази година.

  1. Опростени приложения и виртуална реалност
    Въвеждането на опростени приложения за смартфони и таблети е отбелязало скок в електронните спортове, особено на нововъзникващите пазари в Югоизточна Азия и Бразилия. Безброй нови вълнуващи мобилни игри се появяват, като съществуващите игри като PUBG Mobile ще продължат да се радват на огромен растеж. С нови региони, повече събития и огромен награден фонд, турнирите по електронни спортове в Европа, Северна Америка и Югоизточна Азия могат да се радват на все по-голяма фенска база и популярност. Виртуалната реалност (VR) направи революция в света на киберспорта, като се очаква да има нови идеи в прилагането ù близката година. Новаторската VR технология ще бъде от жизненоважно значение за бъдещето на киберспорта, тъй като играчите търсят по-силно изживяване.
  2. 5G мрежите
    Тъй като 5G мрежата осигурява ера на иновации и вълнение, електронните спортове ще бъдат една от областите, които се възползват максимално от това развитие. 5G подобрява неколкократно скоростта на изтегляне, възможностите за стрийминг и геймплей в реално време. Това от своя страна позволява на киберспорта да даде възможност на геймърите да подобрят своя опит. 5G мрежите позволяват на зрителите и участниците на турнирните арени да се насладят на плавни 3D преживявания с добавена реалност, да получават незабавни повторения на своите действия в игрите и да се наслаждават на 360-градусови изгледи.
  3. PlayStation 5 и Xbox Series X/S
    Въпреки пандемията, Sony и Microsoft успяха да пуснат своите революционни игрови конзоли, ефективно трансформиращи изживяването на играчите. Тези нови играчки поддържат десетки заглавия и включват забележителни подобрения в графичната производителност. Персоналните компютри са водещи при електронните спортове, но с тези конзоли дистанцията започва да се скъсява. По-големи, елегантни, по-ярки и по-добри от всякога, конзолите от това поколение определено ще насърчат разработчиците да създават продукти за двете платформи.

Докато по-голямата част от феновете на esport индустрията са финансово стабилни, млади и основно мъже, тези демографски данни леко се променят през 2021 г. Повече жени се присъединят към нарастващата база от фенове, тъй като се признава за професионален спорт.

С непрекъснатите иновации и усъвършенстването на технологиите възможностите са безкрайни. Сближаването между виртуалните и физическите спортове ще продължи. Увеличаването на спонсорството, приходите от реклами и залаганията ще спомогне за развитието на индустрията и през следващата година.

Коментари