Предполагаемо много биогенетици намират този подход за разработване на ваксини … най-малкото проблематичен, както Регаладо съобщава:

Артър Каплан, биоетик от Медицинския център в университета в Лангон в Ню Йорк казва, че не вижда „свобода“ за самостоятелно експериментиране, имайки предвид важността на контрола на качеството на ваксините. Вместо това той смята, че разработването и изпробването на самостоятелно създадена ваксина в домашни условия има голям „потенциал да нанесе вреда“ и описва тези действия като „необоснован ентусиазъм“.

Чърч не е съгласен, като казва, че когато една ваксина има проста формула и предпазва по доказуем начин от дадено заболяване, то това е достатъчно, за да означава, че тя вероятно е безопасна. „Мисля, че по-големият риск е, че може ваксината да е неефективна“, казва той.

Но има и други рискове, които не са пряко свързани с безопасността или ефективността на ваксината от типа „Направи си сам“ дори и при изследванията върху лабораторни животни. През последните няколко години има съществено повишение на недоверието към ваксините, както в САЩ, така и навсякъде по света. Постоянно се присъединяват нови членове към т.нар. „антиваксърски“ групи, които пропагандират посланието, че ваксините са неефективни, вредни, дори отровни, както и че повечето компоненти, които присъстват в тях, имат пагубни последици за човешкото здраве.

Сега, в разгара на глобалната пандемия от коронавирус, човешкото недоверие към ваксините се засилва все повече, благодарение на бурната дезинформация и разпространяването на фалшиви новини за произхода и разпространението на коронавируса, особено когато биват спрягани нечии имена – на частни лица или компании, които според конспираторите са създали и разпространили вируса. Когато техните имена биват свързани с някоя фармацевтична или здравна асоциация, то за обикновения читател непременно се прави корелация между тях. А това никак не е добре, както казва Каплан, тъй като ако много хора съзнателно или внушено започнат да се отказват от приемането на ваксина срещу коронавируса, когато такава бъде създадена и одобрена, това би означавало огромен проблем за справянето с глобалната пандемия и елиминирането на заплахата.

„От началото на пандемията във Facebook групите за обсъждане на конспирации се говори за ваксината и ефектите от нея. И последните проучвания сочат, че някои от тези най-малко неточни и в повечето случаи дезинформативни публикации, набират сила сред хора, които преди никога не са се съмнявали в ефективността или качеството на ваксините.“

Самостоятелно разработените ваксини не са отговорни за настоящото тежко състояние на доверието към ваксините и негативните нагласи към тях в САЩ и по света. Но ако някой ще експериментира с високопрофилни лекарства с надеждата на промени света, трябва да бъде наясно със състоянието на света, в който експериментира.

Една от причините дезинформацията и заблудите за ваксините и коронавируса да циркулират все по-активно? Хората, които се плашат от пандемията, също са изплашени доста от скоростта, с която учените и компаниите работят по създаването на ваксини срещу него – независимо дали става въпрос за разработки на големи компании с милиарди долари инвестиции или малки експерименти на група любители или самообявили се експерти.

„Просто усещам, че бързат да ни ваксинират, така че съм много колеблива“, казва Джоан Барнс, пенсионирана учителка на ученици в четвърти клас от Fairbranks, Аляска, пред New York Times този месец в отговор на въпроса дали има доверие и какво очаква от ваксините. Тук трябва да отбележим, че през живота си Барнс е човек, който винаги щателно се грижи за здравословното си състояние и безопасност, никога не пропуска годишен преглед или изследване и доброволно си е направила ваксини за херпес зостер и сезонен грип.

Напрежението, което усещат хора като Барнс, е причината експертите по ваксините и вирусолозите многократно да предупреждават да не се скъсяват утвърдените през годините научни и клинични процедури за потвърждаване на безопасността на една ваксина. Има опасения, че ако експериментите и научните изследвания преминат зле, защото се окаже, че процедурите за тях са били твърде облекчени, това може да навреди на желанието на хората да получат безопасна и одобрена ваксина в бъдеще, дори тя да бъде създадена и изпитана по най-високите стандарти.

„Втурването в изпробването и разпространяването на потенциални рискови ваксини и терапии ще предаде допълнително доверието на обществото и ще обезкуражи работата за разработване на по-добри клинични изпитвания. Въпреки истинската спешност, старата поговорка гласи: измерете два пъти, отрежете веднъж“, написа Шибо Джианг, професор по вирусология в Университета Фудан в Шанхай, както е отразено в научния журнал Nature през месец март.

Какво знаем за коронавируса и разпространението му досега?

През последната седмица бяха проведени някои наистина важни и ключови изследвания, които ни разкриха важни детайли относно разпространението и предаването на COVID-19. Така например стана ясно, че малките деца разпространяват коронавируса на много високи нива. Изследвани са пет случая на деца с потвърден COVID-19, при които се установява, че имат близо 100 пъти по-голямо количество от вируса в носната кухина и гърлото си от количеството на вируса, открито в носната кухина и гърлата на възрастните пациенти с потвърден COVID-19. При случаите с по-големи деца е открито поне толкова голямо съдържание от вируса, колкото и при възрастните. „Едно от изхожданията от тези наблюдения е, че не можем да предположим, че само защото децата не се разболяват или не показват видими симптоми, нямат вируса“, казва Тейлър Хийлд – Сарджент, водещ автор на изследването пред The New York Times. Това променя представите ни за коронавируса и разпространението му, които имахме в началото – първоначално се смяташе, че по-възрастните пациенти са изложени на по-голям риск от заразяване, последващи усложнения и разпространяват вируса по-активно, докато при децата по-рядко се наблюдават видими симптоми и далеч по-рядко се стига до тежки или сериозни усложнения. Това е вярно, но що се отнася до разпространението и предаването на вируса, изглежда различия във възрастовите групи няма, дори се оказва, че малките деца могат да го предават значително по-активно.

През изминалия петък CDC пусна доклад за епидемия в лагер в САЩ през юни. Близо 600 души, сред които персонал и лагеруващи, са били в района на лагера, а изследователите към момента са направили тестове на 344 от хората. 260 от направените тестове са се оказали положителни, като много от тях са били на деца. „Това проучване добавя още доказателства с нова тежест, които потвърждават, че децата от всички възрасти са податливи на инфекция от SARS-CoV-2 и противно на ранните съобщения може да играят важна роля при предаването на вируса“, се казва в доклада на CDC.

Какво обаче става със странно нарастващия списък със симптомите на заразяване с коронавирус?

Коронавирусът е все още нов щам, за който изследователите тепърва трябва да изучават симптомите, клиничните проявления и много други въпроси.

Вече е доказано чрез клинични изпитвания, че експерименталните ваксини от компаниите Johnson & Johnson и Moderna са били в състояние да защитят маймуни от заразяване с коронавирус, според проучвания, публикувани тази седмица. Това не означава непременно, че ваксините ще имат същия ефект при хората, но определено е добре дошла и позитивна новина. „Тази седмица беше добре – сега имаме две ваксини, които доказано ефективно работят при маймуни. Хубаво е да сме оптимистични към това, което ни предстои“, заяви вирусологът Анджела Расмусен пред New York Times.

Перспективи

Деви Шридхар, професор по глобално обществено здраве в Университета в Единбург обяснява амбициозната политика на Шотландия наречена „нула COVID“ в завладяващо интервю, проведено от Вероника Хакенброх от известния немски вестник Шпигел (Der Spiegel), с което можете да се запознаете тук.

„Въпреки че има страната има по-малко от 5% от населението на света (САЩ), почти една четвърт от всичките 662 000 смъртни случая в световен мащаб, настъпили от началото на избухването на пандемията, са се случили със заразени от Съединените щати“, съобщава NPR в сряда, като към момента броя на починалите от коронавирус на територията на САЩ надхвърля 150 000 души. Броят все още нараства.

Експертите припомнят, че когато се изказват крайни мнения или се предприемат дейности при общественото информиране относно коронавируса, не трябва да забравяме милионите животи, които стоят зад цифрите, които ежедневно разпространяваме за пандемията. От началото на нейното избухване, по света 17 613 859 души са били заразени. За семействата и приятелите на всичките 679 986 души по света, 153 320 от които в САЩ, те не са забравени.

Източник: Kaldata.COM

Коментари