Снимка: Florenz Mendoza from Pexels

Потребителите все повече разчитат на устройства с гласови асистенти като Amazon Echo с Alexa, Google Home с Google Assistant, а и Apple устройства със Siri за да направят всичко – от събуждането до пазаруването на продукти онлайн. 75% от американските домакинства ще имат интелигентни високоговорители до 2025 г. Очаква се продажбите на гласова търговия да достигнат 40 млрд. долара до 2022 г.

Друга причина, поради която гласовата търговия се увеличава, е нарастващата точност и удобство на технологията. Всъщност с технологиите стана лесно човек да се позабавлява ако иска и с малко залози преди да се отдаде на онлайн шопинг като просто влезе и разгледа например в bet365 bonus. И Google, и Amazon прилагат регионални езици в своите устройства за виртуални асистенти, за да помогнат на потребителите да пазаруват по-удобно и лесно.

Търговията на дребно чрез няколко различни канали се отнася до осигуряването на безпроблемно и последователно изживяване за всички устройства.

В проучване на HBR (Harvard Business Review) над 70% от анкетираните са казали, че използват множество канали по време на пазаруването си. Тези данни са на почти четири години.

С увеличаването на използването предимно на мобилни устройства и смарт колонки с гласови асистенти можем само да си представим, че броят на “многоканалните” клиенти ще се увеличи още повече през 2021 г.

Онлайн продавачите ще похарчат над 7,3 милиарда долара за имплементиране на изкуствен интелект (ИИ) през 2022. Повече от 120 000 магазина използват AR технологии, за да предложат на клиентите богат опит при закупуване до края на тази година.

Изкуственият интелект действа като ваш онлайн сътрудник в магазина, като предлага персонализирани насоки с изскачащи прозорци със специфични насочвания, автоматизирани поясняващи съобщения и препоръки към клиентите. ИИ използва предишната история на покупките и поведението на сърфиране на купувачите, за да им покаже продукти, които е по-вероятно да закупят.

За разлика от физическите магазини, онлайн купувачите не могат да пробват или физически да проверяват продукта, който възнамеряват да купят. Разширената реалност (AR) помага да се премахне това препятствие, като позволява на клиентите да видят как би изглеждал даден продукт върху тях, дори преди да купят продукта.

Опциите за плащане са една от основните причини клиентите да избират конкретна марка. Ако не се предлага предпочитания начин на плащане, потребителите няма да купуват от конкретния магазин за електронна търговия.

Към момента повечето фирми за електронна търговия приемат цифрови портфейли (като Google Pay, Samsung или Apple Pay и PayPal), освен дебитни и кредитни карти. Криптовалутите, особено биткойн, имат много предимства за собствениците на онлайн магазини, като ниски такси за транзакции и липса на обратни транзакции.

Използването на софтуер за динамично ценообразуване, за определяне на най -добрата цена за предлаганите продукти ще бъде друга тенденция. Този инструмент предоставя информация в реално време за цените на конкуренти, търсенето на пазара и възприеманата стойност на продуктите, за да се определя оптималната цена.

Бизнесът с електронна търговия, който иска да доминират на пазара, трябва да се подготви да възприеме най-новите тенденции възможно по-скоро. През 2021 г. гласовата търговия, многоканалното пазаруване, ИИ и AR вероятно ще преобладават. Все повече онлайн фирми ще започнат да приемат крипто плащания, за да изкушат повече клиенти да изберат своята марка. Динамичното ценообразуване ще остане ефективен начин за привличане на купувачи.

Коментари