кибершпионаж

Предложенията на ЕС за установяване на ограничения върху износа на софтуер за кибершпионаж се задържат от Германия, която възприема неясна позиция по въпроса.

В неотдавнашното предложение на държавите-членки на ЕС, подкрепящо плановете на Европейската комисия по въпроса, „няма нищо, което да промени ситуацията по отношение на контрола върху стоки за кибершпионаж“, заявява служител на ЕС, близък до въпроса, който говори в условията на анонимност.

Според източника, това може да бъде поради търговския интерес на Германия да изнася такива стоки. Въпреки че Берлин не е част от блокиращо мнозинство в държавите-членки в Съвета, при затворени врати Германия се намира в пряко противопоставяне на плановете.

„Германия просто се преструва, че подкрепя публично ограниченията“, казва източникът. „Но в действителност те нямат интерес да приемат тези мерки.“

Европейският съюз ще създаде съвместно училище за шпиониМинистрите на отбраната на 25 държави-членки на ЕС се договориха в понеделник за създаването на съвм…Nov 21 2018bulmedia.net

Регламентът за изделията с двойна употреба има за цел да ограничи износа на софтуерни продукти и услуги, които може да се използват за наблюдение на гражданите в държави с по-малко демократични режими.

Предложението на Комисията за реформа в тази област през 2016 г. бе одобрено от Европейския парламент през януари 2018 г., но след това претърпя неуспех в Съвета на министрите, където са представени държавите-членки на ЕС.

Първоначалното предложение беше направено след Арабската пролет 2011 г., за която се твърди, че европейските технологии се използват от авторитарните режими за потискане на активисти. Като част от плановете, подкрепени от Парламента, износителите на продукти за кибершпионаж би трябвало да се уверят, че техните стоки „няма да попаднат в погрешни ръце“.

Неотдавнашните опити за възпрепятстване на предложението предизвикаха разочарование в докладчика на Европейския парламент по досието, германския евродепутат от „Зелените“ Клаус Бухнер. Според него, ограниченията са силно повлияни от бизнес интересите и се дължат на търговски основания.

Имейлът: средство за кибератака срещу 80 процента от компаниите в ЕвропаИмейлът е абсолютно критична част от ежедневието както за бизнеса, така и за потребителите. Подчерт…Apr 4 2019bulmedia.net

По думите му, германското и френското правителство “ са се предали“ на местните си технологични индустрии и на практика спират всякакъв напредък по регулацията на стоки с възможна двойна употреба.

„Ние продължаваме да продаваме европейски шпионски софтуер на диктатори“, категоричен е Бухнер.

Понастоящем на Германия се падат около 50 до 60% от износа на ЕС на така наречените изделия с двойна употреба.

По-рано в Съвета една група от държави-членки блокираше приемането на законопроекта. Коалиция от държави, включително Швеция, Чехия, Кипър, Естония, Финландия, Ирландия, Италия, Полша и Обединеното кралство, изготвиха доклад през май миналата година, в който се критикуваха мерките.

Оттогава Франция се присъедини към тази група, но опозицията на Германия е много по-„скрита“ от очите на обществеността.

Обръща се внимание на опасенията, че въпреки забраната за износ на оръжие от 1989 г., страните от ЕС все още могат да изнасят така наречените технологии за двойна употреба в държави в Африка, Азия и за Китай. Такива технологии включват продукти, вариращи от части, използвани в изграждането на безпилотни летателни апарати до софтуер за ИТ сигурност и кибершпионаж. На износителите от ЕС все още е разрешено да улеснят продължаването на тези практики, като предоставят на съмнителни чужди правителства необходимите продукти за масово наблюдение.

През февруари 2018 г. се появи информация за срещи на високо равнище между високопоставени представители на германската компания за електроника Rohde & Schwarz и президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Беше съобщено, че компанията се стреми “да спечели по-силно присъствие“ в силно противоречивата страна. Тогава Радио „Свободна Европа“ американската правозащитна група „Фрийдъм Хаус“ отбеляза, че Туркменистан сред най-лошите държави в класацията за политическите права и гражданските свободи.

Редица държави-членки на ЕС се изказаха категорично против саудитския режим след убийството на Джамал Хашоги, твърд критик на Саудитска Арабия, през октомври 2018 г. Оттогава се появиха доклади, че софтуер за кибершпионаж е бил използван за проследяване на Хашоги при убийството му. Изследване, проведено от канадското НПО Citizen Lab установи, че в този случай са използвани военни шпионски програми от израелската компания NSO. По-късно NSO получи инвестиции от европейска частна инвестиционна компания Novalpina Capital.

Студената война се премести в кибер пространствотоНа международната конференция по киберсигурност Sofia CyberSec 2019, организирана от Дигитална нацио…Feb 14 2019bulmedia.net

Коментари