Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук ще получи награда в Дъблин на 20 януари, в чест на 40-годишните инвестиции на производителя на iPhone в Ирландия, пише Bloomberg.

Ирландският премиер Лео Варадкар ще връчи приза на Кук според държавната инвестиционна агенция IDA Ireland.

Решението на Ирландия да даде награда на Apple може да изненада мнозина. Въпреки че това е един от най-големите работодатели в страната, американският гигант все още се бори с удара, нанесен му от рекордната данъчна глоба от 13 млрд. евро от Европейската комисия. Наскоро компанията се отказа от плана си да изгради център за данни на стойност 1 млрд. долара в Западна Ирландия, а като причина посочи трудностите в системата за планиране.

Фокусът на посещението може да е различен, тъй като Варадкар ще се яви на избори само след няколко месеца. Една от най-големите опозиционни партии в страната „Шин Фейн” критикува правителството за борбата с данъчния казус, посочвайки, че парите трябва да бъдат приети като възможност за построяване на домове и болници.

Както ирландското правителство, така и Apple отричат да са сторили нещо нередно.

Още по темата

Отделно от това на 20 януари главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай ще направи едно от редките си публични появявания – този път в Брюксел. Той ще се включи в събитие, на което ще говори за отговорното развитие на изкуствения интелект. Президентът на MicrosoftБрад Смит също ще бъде в Брюксел тогава, за да представи новата си книга „Tools and Weapons: The Promise and the Peril of the Digital Age”.

Посещенията на технологични лидери в Европа ще се случи в момент, в който регулаторите от региона продължават да гледат критично американските дигитални гиганти и да разглеждат проблеми, вариращи от събирането на потребителски данни и дали не дават преференция на собствените си услуги в платформите си пред тези на конкурентите.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Източник: Investor.BG

Коментари