Hyundai чипове
Кризата с чиповете подтикна големи компании като Hyndai да мислят за собствени разработки (снимка: CC0 Public Domain)

Южнокорейският автомобилен производител Hyundai Motor възнамерява да разработи свои собствени чипове, за да намали зависимостта си външни производители в условията на глобален недостиг на полупроводници, стана ясно от изявление на оперативния директор на компанията.

Дефицитът на чипове, предизвикан отчасти от нарастващото търсене на лаптопи и други електронни продукти по време на пандемията, принуди някои производители да затворят части от заводите си в различни страни по света. Hyundai също временно спря свои фабрики.

Същевременно, глобалният оперативен директор на компанията Хосе Муньос заяви пред Ройтерс, че най-лошото е отминало от гледна точка на недостига на индустриални чипове. Той сподели, че Hyundai е преживяла „най-тежките месеци” през август и септември.

„Индустрията (за чипове) реагира много, много бързо”, каза Муньос и добави, че Intel инвестира много пари в разширяване на капацитета.

„Но в нашия случай искаме да можем да разработим свои собствени чипове в рамките на групата, така че да сме малко по-малко зависими в ситуация като тази. Това отнема много инвестиции и време, но е нещо, върху което работим”, допълни мениджърът.

Поделението на компанията Hyundai Mobis ще играе ключова роля в плана за вътрешно разработване на чипове. Паралелно с това Муньос каза, че Hyundai Motor има за цел да доставя превозни средства в обеми, съответстващи на първоначалния бизнес план за четвъртото тримесечие, и да компенсира някои от производствените си загуби през следващата година.

Заедно с Toyota и Tesla, Hyundai е сред няколкото производители на автомобили, които увеличават глобалните си продажби въпреки недостига на чипове.

Коментари