Кларк (Kirk) в чата Discord казва на момичето, че е служител на Twitter и може да й осигури произволен акаунт.

Заподозряният за хакването на Twitter Греъм Кларк бе арестуван, а на другите двама участника бяха предявени обвинения.

Малко по-късно ФБР добави, че в ареста се намират двама обвинени за това престъпление. Освен Кларк, в ареста е и още един тинейджър от Калифорния, името на който не се споменава, но той признал, че е помагал на Chaewon да продава достъпа до акаунтите на Twitter.

Според обвинението, което бе публикувано късно снощи, властите считат, че Кларк е получил достъп до вътрешните софтуерни инструменти на Twitter, с помощта на които е осъществил мошеничеството. Той успял да убеди служител на Twitter, че работи в IT отдела на компанията и чрез измама го е накарал да му предоставя данните за акаунтите.

В приложените документи се казва:

„Кларк е използвал социално инженерство, за да убеди служител на Twitter,  че е специалист от IT отдела, и го  е накарал да му предостави потребителското име и паролата за достъп  до инструментариума за обслужване на клиентите. С негова помощ Кларк е получил достъп до Twitter акаунтите на редица известни хора, включително вицепрезидента Джо Байдън, бившия президент Барак Обама, компаниите Apple и Coinbase и други. Чрез своята мошеническа схема Кларк е получил приблизително $117 000.“.

ФБР заяви, че хакерът е бил открит чрез използваните от него акаунти в борсите Binance и Coinbase, където тинейджърът представил своята шофьорска книжка (най-разпространеният документ в САЩ) и на тези сметки е превел част от паричните средства получени по мошенически начин.

Нима Фазели също е представила шофьорската си книжка за акаунта си в Coinbase, където са пристигала част от криптовалутата.

Момичето може да получи пет години затвор и глоба в размер на $250 000 за всяко едно компютърно проникване.

Шепърд е с обвинение „компютърна инвазия“ (5 години), участие в организирана престъпна група (20 години) и пране на пари (20 години).

По всичко личи, че Шепърд и Фазели са били само посредници и помощници, а достъпът до компютърните системи на Twitter е получил хакерът с никнейм Kirk#5270. По всичко личи, че това е Кларк, но ФБР продължава разследването и търси нови заподозрени.

Кларк вече е в затвора с обвинения за извършени над 30 криминални престъпления.

Източник: Kaldata.COM

Коментари