Има „ясни доказателства за тайно споразумение“ между Huawei и „апарата на Китайската комунистическа партия“, сочи нов доклад на британските власти, цитиран от CNBC.

Представители на британския парламент предполагат още, че китайският гигант в производството на телекомуникационно оборудване може да бъде отстранен от мрежите на страната по-рано от първоначално планираното.

Най-новите коментари от Великобритания ще засилят натиска върху Huawei, която беше блокирана от ключови пазари като Австралия и Япония и се сблъсква с редица санкции от страна на Вашингтон, които имат за цел да ограничат достъпа ѝ до основополагащи технологии като чиповете.

Huawei се възпротиви на твърденията.

Още по темата

„На този доклад му липсва достоверност, тъй като се основава на мнения, а не на факти. Сигурни сме, че хората ще прозрат в тези безпочвени обвинения в тайно споразумение и вместо това ще си спомнят какво е дала Huawei на Великобритания в последните 20 години“, коментира говорител на компанията.

През юли британското правителство обяви, че операторите на мобилни мрежи в страната трябва да спрат да купуват оборудване от Huawei до края на тази година. Освен това ще трябва да премахнат вече наличното оборудване на компанията от инфраструктурата си до 2027 г.

Това решение беше резултат от спешния преглед на дейността на Huawei от Националния център за киберсигурност на Великобритания, който се проведе скоро след като Съединените щати въведоха нови санкции срещу китайския гигант, за да го откъснат от доставките на чипове.

Отделно разглеждане от комисията по отбрана към Британския парламент във връзка с 5G сигурността в страната, казва, че срокът за премахване на оборудването на Huawei до 2027 г. е „разумен“, но при различни обстоятелства може да се разгледа срок до 2025 г.

„Ако натискът от съюзниците за по-бързо отстраняване продължи, или ако заплахите и глобалната позиция на Китай се променят толкова значително, за да оправдаят този ход, правителството трябва да прецени дали премахването до 2025 г. е осъществимо и икономически изгодно“, твърдят депутатите.

„Очевидно тези ограничения ще отложат внедряването на 5G и ще навредят икономически на Великобритания и мобилните оператори. Правителството трябва да предприеме необходимите стъпки, за да сведе до минимум закъснението и икономическите щети, и да обмисли даването на обезщетения на операторите, ако крайният срок до 2027 г. бъде изтеглен за по-рано“.

„Споразумението“ на Huawei с Китайската комунистическа партия

Проучването на Парламента е започнато през март, а за целта са интервюирани редица американски политици, представители на телекомуникационната индустрия и технологични експерти.

Докладът заключава, че „притесненията за Huawei следователно се основават на ясни доказателства за тайно споразумение между компанията и апарата на Китайската комунистическа партия“, а властите посочват множество въпроси, повдигнати от интервюираните.

Британският национален център за киберсигурност по-рано тази година заяви, че Huawei е високорисков доставчик, защото е китайска компания, на която съгласно Националния закон на Китай за разузнаването от 2017 г. може „да ѝ бъде наредено да действа по начин, който е вреден за Великобритания“.

Според този закон китайските фирми са длъжни да „сътрудничат на работата на на държавното разузнаване“. Това може да означава предаване на данни на Пекин. Huawei твърди, че не би направила нещо подобно.

В рамките на разследването основателят на компанията за рисков капитал C5 Capital Андре Пиенар коментира, че китайското правителство е помогнало за финансирането на Huawei.

В статия от декември Wall Street Journal разказва подробно как Huawei е получила около 75 млрд. долара под формата на заеми, кредитни линии и други инициативи.

„Ясно е, че Huawei е силно свързана с китайската държава и Китайската комунистическа партия, въпреки твърденията ѝ за противното“, посочва комисията по отбрана към парламента на Великобритания.

Но депутатите предупредиха Запада „да не се поддава на неинформирана антикитайска истерия“ и прозоваха Великобритания и нейните съюзници да признаят „взаимните ползи от участието на Китай в нашата икономика“.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Източник: Investor.BG

Коментари