безвъздушни гуми

Изспускането на въздуха от нещо по принцип се счита за лоша идея, но като всяко нещо, и тя има своите изключения. Новите безвъздушни гуми за ежедневни автомобили може скоро да бъдат много по-практични. GM и Michelin разкриха прототип на Uptis (съкратено от Unique Puncture-proof Tire System или уникална система за гуми, устойчива на пробиви) – произведена от Michelin гума, предназначена за леки автомобили.

Новият пикап на Tesla – по-бърз от Porsche 911 и много функционаленСкоро ще бъде представен пикап на компанията Tesla, известна със страхотните си електромобили. Той щ…Jun 5 2019bulmedia.net

Тя изглежда като Tweel и други безвъздушни концепции от минали години, но комбинацията от композитни гумени материали и фибростъкло с вградена смола позволява гумите да работят на магистрални скорости – по-ранни опции са склонни да работят само когато се движите бавно в квартала. Това решение може да не е толкова визуално привлекателно като конвенционалните гуми, но Michelin твърди, че е също толкова удобно и иновативно – компанията е получила над 50 патента за него.

„Идеята беше да се разработи технология, която да е достатъчно силна, за да носи товара, но достатъчно лека, за да замени въздуха“, каза Сирил Поре, технически и научен директор за комуникациите на Michelin Group. „Ако имате натоварване на гумата и отрежете всички спици в долната част, ще видите, че нищо няма да се промени, което показва, че товарът се носи от върха, а не от долните части.“ Други безвъздушни гуми, каза той, често носят товара на дъното на гумата, което е много неефективно и причинява допълнително нагряване поради компресия.

По-важното е, че идеята вече има осезаема пътна карта. GM ще започне тестването на Uptis в Мичиган по-късно през 2019 г. на популярните е-коли Chevrolet Bolt и очаква крайната версия да достигне автомобилите серийно производство още към 2024 г. Автомобилният производител не е посочил конкретни модели автомобили, които ще използват новите гуми. Макар че бъдещитe модели на GM, които ще ползват технологията,  не са обявени, Chevrolet Bolt, или в сегашната си форма, или с нов дизайн, ще бъде най-вероятният избор. Може да има някои малки икономии на тегло при използването на безвъздушни гуми, което може да доведе до по-добро използване на батерията и увеличаване на пробега.

Страхотният Porsche Taycan ще бъде с три години безплатно зарежданеНемският автомобилен концерн oбяви, чe coбcтвeницитe нa пpeдcтoящия eлeĸтpичecĸи aвтoмoбил Porsche T…Jan 29 2019bulmedia.net

Надеждата е, че Uptis гумите трябва да имат незабавни финансови ползи и значение за безопасността на пътуващите. Най-напред, подобна устойчивост може да намали значително онези над 200 милиона гуми, които всяка година отиват на боклука предсрочно заради проблеми. Макар че няма да бъдат напълно неуязвими, спуканите гуми и неравномерното износване трябва да останат неща от миналото. Въпреки това GM, и Michelin виждат това като особено важно за бъдещето, в което електрическите и самоуправляващите се автомобили са обичайна гледка. Безвъздушната технология намалява необходимостта от екологично вредно производство на гуми и елиминира нуждата от резервна гума, която увеличава теглото и влияе на разхода на гориво. Също така те биха помогнали на автономни превозни средства да се движат денонощно, без да се страхуват, че някой остър предмет на пътя ще провали пътуването.

А какво ще се случи с бързината? Първите тестове ще бъдат на Chevrolet Bolt, който е симпатичен, но далеч не спортен модел. Новите гуми са малко по-тежки от традиционните – 23 срещу 22 килограма – но Michelin твърди, че разликата ще се компенсира като премахнем оборудването за смяна на гума от багажника. Така и че водачът няма да забележи никаква разлика в производителността.

Първата електрическа кола на Aston MartinБлизо четири години и малко промени в плана на Aston Martin и Rapide E дебютира на автосалона в Шанх…Apr 17 2019bulmedia.net

GM не е единственият автопроизводител, който работи в тази насока. Още през 2011 г. Bridgestone разкри нова концепция за автомобилни гуми, с технология без въздух. Японският концерн Toyota Motor изследва методи за производството на безвъздушни гуми, в опит да се намали теглото на своите хибриди, електромобили и автомобили, използващи водородна горивна клетка. При велосипедите, Nexo представи гуми за колело, направени от материали, които не само осигуряват необходимия баланс между омекотяване и устойчивост, но също е и много издръжлив. Животът на гумите е около 5000 км. Nexo изработва продуктите си от един единствен материал, който прави рециклирането наистина лесно.

Като цяло, гумите, които не се пукат, не са нещо ново. Причината да не са широко разпространени обаче е недостатъчно доброто абсорбиране на шока и вибрациите при каране. Не се шокирайте обаче, ако те станат норма дори и просто защото очакванията за самите автомобили ще се променят много в следващите години.

Какво може Lamborghini Urus (ВИДЕО)Компанията Lamborghini пусна видео, демонстриращо възможностите на кросоувъра Urus на трудни терени.…Apr 27 2019bulmedia.net

Коментари