Huawei Google

След започналата американска кампания срещу китайските технологични компании, Google прекъсна лиценза на Huawei за Android, като нанесе голям удар на китайската компания. Ройтерс за първи път съобщи за новината за спирането на бизнеса между Google с Huawei, базирана на източник, запознат с въпроса.

Говорител на Google коментира: „Ние спазваме заповедта и преглеждаме последиците“. В този случай „заповедта“ изглежда е неотдавнашното решение на Министерството на търговията на САЩ да постави Huawei в „Списъка с фирми“, които според докладът на Ройтерс е с компании, на които не е разрешено да купуват технологии от американски компании без директното одобрение от правителството.

Говорейки пред Ройтерс, представител на Google потвърди, че „Google Play и защитата на сигурността от Google Play Protect ще продължат да функционират на съществуващите устройства на Huawei.“ Така че, докато съществуващите Huawei телефони по света няма да бъдат засегнати веднага от решението, бъдещето актуализациите за тези телефони, както и всички нови телефони, които Huawei ще произвежда, остава под въпрос.

<a class=“se-box se-article“ href=“https://bulmedia.net/?p=33053″ target=“_blank“ rel=“noopener“><span class=“se-box-heading“><span class=“se-box-heading-title“>10-те най-изгодни смартфони към април 2019 според AnTuTu</span></span><span class=“se-box-text“>Специалистите от АnТuТu, които се занимават основно с изследване на бързината на новите смартфони, п…</span><span class=“se-box-date“>May 18 2019</span><span class=“se-box-domain“>bulmedia.net</span></a>

Huawei сега ще бъде ограничена до използването на Android Open Source Project (AOSP), като това изключва компанията от критични приложения и услуги на Google, които потребителите извън Китай очакват на устройства с Android.

Това означава също, че Huawei ще може да прокарва актуализации на сигурността за Android, само след като те станат достъпни в AOSP, ако приемем, че компанията въведе собствена система за обновяване. Все още не е ясно как това ще се отрази на пълната гама от интеграции с Android, от които зависи Huawei.

Почти веднага след като се разбра, че Google ще преустанови работата с Huawei около Android като следствие от американските санкции, китайската компания разпространи официално становище за неприятната ситуация. В него тя посочва, че има голям принос за разработката и разрастването на Android – последното се доказа и от скорошните финансови резултати на компанията. Huawei уверява потребителите на устройствата Huawei и Honor, че ще продължи да ги поддържа и обслужва.

Ето пълният текст на становището:

Huawei има значителен принос към развитието на Android по целия свят. В ролята си на един от ключовите глобални партньори на Android, ние работим в тясно сътрудничество с open-source платформата, разработвайки екосистема в полза както на потребителите, така и на цялата индустрия.

Huawei ще продължава да предоставя на потребителите си последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност, така и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти. В това число смартфони и таблети, които вече са закупени от крайните потребители, но и такива, които са все още в наличност на пазарите в световен мащаб.

Ние ще продължаваме да изграждаме сигурна и устойчива софтуерна екосистема, осигурявайки най-доброто потребителско преживяване на клиентите си по целия свят.

В изявлението няма информация за бъдещите телефони на Huawei, но предполагаме, че развитието на нещата е изненадващо и за самата компания. Все пак вече стана ясно, че през последните години се е подготвяла за подобен сценарий като е стартирала разработката на собствена операционна система и е започнала да се запасява с компоненти, които да й стигнат да продължи работа докато текат евентуални преговори за премахване на забраната.

<a class=“se-box se-article“ href=“https://bulmedia.net/?p=33202″ target=“_blank“ rel=“noopener“><span class=“se-box-heading“><span class=“se-box-heading-title“>Смартфони, таблети и лаптопи са следващите жертви в търговската война</span></span><span class=“se-box-text“>След като въведе голям скок на тарифите на някои внасяни от Китай стоки, администрацията на Тръмп ра…</span><span class=“se-box-date“>May 20 2019</span><span class=“se-box-domain“>bulmedia.net</span></a>

Коментари