Топ имена във фишинг атаките

Най-честите марки обекти на фишинг атаки са банки, телекомуникационни оператори, големи компании, онлайн магазини и много други.

Според новия доклад за брандове използвани за фишинг атаки на Check Point Research за второто тримесечие на 2020 година, Google и Amazon са били най-имитираните марки при опитите за фишинг, а общият брой на фишинг атаките с имената на големите брандове е съпоставим с този през първото тримесечие на тази година.

Имейл фишинг атаките са вторият най-често срещан тип след уеб базираните атаки в сравнение с първото тримесечие, където имейл атаките се наредиха на трето място. Облекчаването на глобалните ограничения около COVID-19 може да са причина за тази промяна, тъй като бизнеса по целия свят започна да отваря врати отново и служителите да се връщат на работа.

Когато става дума за разпределение на фишниг атаките по сектори, класацията за второто тримесечие подрежда технологиите, банковото дело и социалните медии като трите най-популярни такива. При атаки, имитиращи имейл услуги, Microsoft, Outlook и Unicredit са били сред най-имитираните марки, докато Google, Amazon и WhatsApp са били сред най-имитираните приложения.

За да не станат жертва на фишниг измами, Check Point препоръчва на потребителите да проверяват, че поръчват продукти или услуги от автентичния уеб сайт на търговеца, да се пазят от „специални“ оферти и промоции, които изглеждат твърде добри, за да са истина, както и да внимават за домейни, които силно наподобяват оригиналните.

Източник: Kaldata.COM

Коментари