Невероятен скок

Хюбертус Хайл, германският федерален министър на труда и социалните политики, всъщност призова още в началото на 2019 г. да се обмисли възможност служителите на повечето компании да могат да работят дистанционно. Това негово предложение дойде много преди коронавирусната пандемия да се разрази.

Сега, когато COVID-19 принуди много служители по света да си останат у дома така или иначе, Хайл заяви пред Financial Times, че законопроектът също така ще защитава и правата за работниците, за да запази диференцирането на техния професионален и личен живот.

Кой печели от това?

Едно от оставащите предизвикателства, казва доклад на WEF, е да разберем как законът може да повлияе на работниците, които трябва да явят присъствено на работа, както и как законът може да повлияе на мъжете и на жените, чието преживяване с оставането у дома е съвсем различно.

„С внасянето на този законопроект искаме да разберем и да покажем на света как можем да комбинираме технологичния прогрес и новите бизнес модели, за да постигнат по-висока производителност.“, каза Хюбертус Хайл пред „Файненшъл таймс“. Той допълва още, че иска прогресът, който технологиите и бизнес моделите постигат, да достигне до колкото се може повече хора, а не само за силно ограничен брой.

Към момента някои от най-големите технологични компании в Силициевата долина дават възможност на служителите си да работят дистанционно дори след края на коронавирусната пандемия. Такива са Twitter, Alphabet (Google), а Facebook коментира, че може да даде подобно разрешение на модераторите на съдържание. Предстои да разберем какви ще бъдат техните резултати и опит от тези решения.

Източник: Kaldata.COM

Коментари