технологични гиганти
Укротяването на технологичните гиганти | Мигел Порлан

Група от 20 финансови министри се договориха да съставят общи правила за затваряне на законови пропуски, използвани от глобалните технологични гиганти като Facebook, за да намалят корпоративните си данъци.

Facebook, Google, Amazon и други големи технологични гиганти са изправени пред критики за намаляване на данъчните си задължения, като отчитат печалби в страни с ниски данъци, независимо от местоположението на крайния клиент. Такива практики се възприемат от мнозина като несправедливи.

„Не можем да обясним на населението, че трябва да плащат данъците си, когато някои компании не го правят, защото прехвърлят печалбите си в юрисдикции с ниски данъци“, заяви по време на срещата френският финансов министър Бруно Льо Мер.

Бруно Льо Мер, министър на финансите на Франция

Новите правила биха означавали по-високи данъчни тежести за големите мултинационални компании, но биха затруднили и страни като Ирландия в опитите им да привлекат преки чуждестранни инвестиции с обещанието за изключително ниски ставки на корпоративния данък.

На къде отива изкуственият интелект на Google?Ето какво сподели Джеф Дийн, оглавяващ ai.google, относно развитието и възможните отклонения при съз…Jun 8 2019bulmedia.net

„В момента имаме два стълба и чувствам, че се нуждаем и от двата едновременно, за да работи тази схема правилно“, заяви японският финансов министър Таро Асо, който председателстваше срещите на Г-20.

Таро Асо, министър на финансите на Япония

По думите му предложенията все още са малко неясни, но постепенно се оформят.

Великобритания и Франция са сред най-гласовите привърженици на предложенията да се направи по-трудно прехвърлянето на печалбите в юрисдикции с ниски данъци и с минимален корпоративен данък.

Това постави двете страни в конфликт със Съединените щати, които изразиха загриженост, че интернет компаниите в САЩ са несправедливо нарочени при широкообхватни усилия за актуализиране на глобалния корпоративен данъчен кодекс. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин каза, че САЩ „имат сериозни опасения“ по отношение на двата текущи данъка, които се предлагат от Франция и Великобритания. Големите интернет компании казват, че спазват данъчните правила, но плащат малко данъци в Европа, обикновено чрез канализиране на продажбите през страни като Ирландия и Люксембург, които имат леки данъчни режими.

Майк Помпео и Стивън Мнучин

Мнучин обаче каза също, че Г-20 е постигнала „силен консенсус“ по отношение на целите и че „трябва просто да пренесем консенсуса оттук и да се справим с техническите аспекти на това как да превърнем тези разговори в споразумение“. В отговор, министрите от Франция и Обединеното кралство се съгласиха, че ще отменят своите подходи, ако се прилагат общи правила за цялата територия на Г20.

Шефът на Amazon: Време е да се върнем на ЛунатаШефът на Amazon, Джеф Безос разкри дизайна на луния модул на компанията за космически полети – „Синя…May 10 2019bulmedia.net

„Приветстваме неотдавнашния напредък в справянето с данъчните предизвикателства, произтичащи от цифровизацията, и подкрепяме амбициозната програма, която се състои от подход, основан на два стълба“, се казва в комюникето на Г-20.

„Ще удвоим усилията си за постигане на консенсусно решение с окончателен доклад до 2020 г.“

„Двата стълба“ на Г-20 биха могли да доведат до двойна опасност за някои компании.

Първият стълб е план за разделяне на правата за данъчно облагане на дружество, където стоките или услугите му се продават, дори ако не е физическо присъствие в тази страна. Ако компаниите все още са в състояние да намерят начин да отчетат печалби в убежища с ниски данъци, тогава държавите биха могли да прилагат глобална минимална данъчна ставка, която да бъде договорена по втория стълб.

„Виждам висока степен на готовност за съвместна работа по този въпрос, който малцина можеха да очакват преди година,” каза Пиер Московиси, комисар на Европейския съюз по икономическите въпроси.

Криптовалутата на Facebook – начин да се надзърта през рамото на потребителитеFacebook планира да пусне своя собствена форма на криптовалута, наречена „GlobalCoin“, най-късно до …May 31 2019bulmedia.net

„Наистина вярваме, че технологичните гиганти, които не са само от групата GAFA, трябва да плащат справедливия си дял от данъка, когато създават стойност и печалби.“

GAFA е акроним, често използван за обозначаване на Google, Amazon, Facebook и Apple, когато се говори за влиянието на големите технологични компании.

Някои страни вече са по-дейни в решаването на въпроса. Правителството на Нова Зеландия публикува миналата седмица документ за обсъждане на местните си закони за данъчно облагане, като се надява да реши проблема с многонационалните дигитални компании, които извършват значителен бизнес в страната, въпреки че не плащат данък върху доходите или приходите.

Австралийското правителство пък наложи „преотстъпен данък върху печалбата“ през март 2017 г., който имаше за цел да предотврати практиката на мултинационалните организации да пренасочват печалбите си в Австралия, за да избегнат плащането на данъци. Този данък удря мултинационалните компании с глобален приход от над 1 млрд. австралийски долара и австралийски приходи от над 25 млн. австралийски долара с 40% данък върху всички печалби. Очаква се данъкът да доведе до това 100 милиона долара годишно да останат в австралийския бюджет.

Законодателството отразява закона, въведен в Обединеното кралство, наречен „Данък Google“, след като на гиганта в интернет търсенето бе наредено да плати на британското правителство 130 милиона лири заради стари неплатени данъчни задължения.

ЕС също обръща внимание на общия 3% данък върху големите технологични фирми, който е категорично подкрепен от Франция. Обсъждането на предложения за данък на територията на целия ЕС се дължеше отчасти на предотвратяването на прехвърлянето на печалбите на компании като Apple, към страни с по-ниски данъчни ставки.

През декември Франция обяви, че ще започне да облага техническите гиганти на национално равнище през 2019 г., ако ЕС не може да постигне съгласие за решение за преминаване на 3% данък.

В навечерието на предстоящата среща на върха на Г-20 през следващия месец, това означава, че членовете – въпреки известна съпротива от страна на Г-7 – ще продължат напред с планове за „запушване“ на международни пропуски, използвани от технологичните гиганти, за да намалят данъчните си задължения.

Apple iOS 13 намира загубени устройства дори да не са свързани с мрежаНяколко слухове, които предшестваха водещата презентация по време на WWDC 2019 на Apple, казваха, че…Jun 9 2019bulmedia.net

Коментари