Google конференция

Малко след началото на този по-слънчев месец за първи път България ще бъде домакин на „облачна“ конференция с участието на Google в сферата на образованието и технологиите, и чието заглавие е Национална конференция “Училище в облака” на 11 и 12 юни 2019 г.

Единственото по рода си събитие ще обедини училища от цялата страна както и Google представители, съобщава сайта uspelite.bg. Директори, зам.-директори и учители ще разкажат как са облекчили своите тежки административни процеси чрез дигитализация, в това число премахване на хартията от класните стаи и замяна на объркващото разнообразие от учебници, учебни тетрадки, помагала, сборници, допринасящи за тежките раници, само чрез електронни устройства. Използването на технологиите в час вече не подлежи на съмнение, то е реално средство за постигане на високи образователни цели и безгранични знания.

Конференцията ще събере над 150 участници от цялата страна в кино Арена, мол “Марково тепе”, където, вместо с филмова продукция, ще се запознаем с най-ярките примери за “Училище в облака” от България и света. Вторият ден ще се пренесе в красивата атмосфера на Дома на културата в гр. Пловдив. За разлика от предходни години, тазгодишното издание ще съчетава демонтстрации на добри практики, което показва че промените в българските училища са вече факт. Ученици ще пренесат своите класни стаи в облака чрез своите устройства Chromebook, ще се докоснем до виртуална и добавена реалност за училища.

Представените теми ще включват ключовите направления: Управление на училище в облака; Електронни процеси; Класната стая в облака; Образователна среда; Професионално развитие на екипа; Истории на трансформацията.

Специален гост-лектор в иновативната конференция е г-н Дийн Стоукс, мениджър за Европа, Близък Изток и Африка (регион, включващ 116 държави с над 2 милиарда души население), като Стоукс ще представи опита на Google и техни партньори в дигиталната трансформация на образователите системи на Швеция, Финландия, Великобритания, Холандия и други.

Стефан Стоянов, заместник-кмет на Община Пловдив, ще даде встъпителните думи на събитието и ще разкаже за успеха на дигитализацията на пловдивските училища. Ще научим защо промяната на образователната среда е толкова важна от архитектите Виолетка Славова и Мария Стайнова, носители на награди за дизайн на образователна среда в български училища. За смели решения на редица проблеми ще ни информира Александър Ангелов, първият Google сертифициран иноватор в България и член на комисията за иновативни училища към Министерство на образованието.

Училища в облака има във всеки български регион, като в Пловдив са над 60, а в страната общо над 200. България е регионален лидер с над 300 сертифицирани учители по програмите за дигитални умения на Google. Новата учебна година в 10 училища ще започне по модела 1:1, където всеки ученик има своя лаптоп-chromebook и сигурен електронен профил, като през тях се осигурява сигурен и мигновен достъп до всички учебни ресурси, домашни работи и проекти, в които ученикът участва. Езикова гимназия ”Иван Вазов” в гр. Пловдив вече половин година работи по този модел, а през м. април 2019 г. министърът на образованието г-н Красимир Вълчев посети училището и прояви интерес към модела.

Конференцията се организира от Център за творческо обучение в партньорство с Община Пловдив, Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и ACER България.

Център за творческо обучение е единствен партньор на Google за образованието в България. Центърът е подпомогнал над 270 учители от България да се сертифицират по международни програми за използване на ИТ в образованието. Центърът има запазена марка КРЕАТИВНА КЛАСНА СТАЯ и подкрепя качествената промяна на българското образование. Организацията е основен партньор в някои от най-успешните проекти в сектора.

Повече за центъра

Коментари