Авторитетното издание Forbes призова своите читатели веднага да изтрият мобилната версия на Chrome. Причината е че този браузър следи потребителите с помощта на своя акселерометър и по този начин дава възможност на всички посетени сайтове да получават данните от този сензор. Проблемът изглежда невероятно мащабен, понеже събирането на данните от акселерометъра е включено по подразбиране в Chrome, а този сензор е наличен във всеки съвременен смартфон.

В своята статия Зак Дорфман (Zak Doffman), който е един от авторите на популярните материали за кибербезопасност, сравнява подходите на Apple и Google в мобилните браузъри Safari и Chrome. Специалистът заяви, че още от 2019 година Safari по-подразбиране блокира достъпа на сайтовете до данните на акселерометъра. Chrome от своя страна не само по подразбиране включва този начин за събиране на данни, но и посочва в настройките този пункт като препоръчителен за включване.

Според този информация, Chrome може да подава към външни сайтове акумулирани данни от акселерометъра, включително и към рекламните, дори и ако браузъра е задействан режима инкогнито. Зак Дорфман допълва, че браузърът събира тази информация и когато работи във фонов режим.

В Chrome от настройките е възможно да се изключи достъпа до този сензор, но Forbes призовава именно премахването на уеб браузъра от смартфона поради зачестилите последно време скандали относно конфиденциалността на потребителите.

Коментари