Характеризацията на продукта е извършена в сътрудничество с правителствени изследователи от Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания (NIAID), част от Националните здравни институти.

Статия по темата е публикувана от AGT и NIAID в журнала Molecular Therapy през юни, тази година. Там е описана еволюцията на производствения процес, предават от Globenewswire.

Фаза 1 в Мериленд

Мериленд е петият щат в САЩ с най-голямо количество HIV диагнози. Регионът е една от  най-горещите точки на ХИВ/СПИН. В световен мащаб има близо 38 милиона души, които страдат от ХИВ/СПИН. В САЩ са 1.2 милиона от случаите. През 2018 има 38 900 нови случая в САЩ и 1.7 милиона в световен план.

От края на 80-те години има антиретровирусни лекарства, които подобряват качеството на живот на тези хора. Дори в някои случаи се използват за предотвратяването на нови инфекции. Все още обаче няма одобрено лечение.

Още малко за AGT103-T

Генетично-модифицираният клетъчен продукт се създава от собствените клетки на пациента. Подходът на AGT е уникален, защото се цели поправката на нанесените от ХИВ ключови поражения по имунната система.

Когато ХИВ инфектирането доведе до тези щети, той убива T-клетките, които са нужни на имунитета, за да реагира. Така инфектираният човек не може да се справи с вируса и се превръща в хронично болен. Подходът е изграден около поправянето на дефекта в Т-клетките. Така ще се осигури устойчив контрол над вируса, който няма да бъде компрометиран от щамовете на ХИВ, които се различават един от друг или използват различни начини да влязат в тялото и да разрушат въпросните клетки. Терапията цели премахването на заразените клетки от тялото и намаляването / премахването на нуждата от доживотна антиретровирусно терапия.

Източник: Kaldata.COM

Коментари