Постоянна дистанционна работа

Появата на коронавирусната пандемия послужи като стимул за различни промени в начина на работа на бизнеса. Съпротивата от много корпоративни лидери срещу облачно базираните решения се изпари почти за една нощ, провеждането на физически присъствени събития напълно беше отменено и сега изглежда все по-вероятно и офисът да бъде поредната жертва на пандемията… За добро.

Миналата седмица гигантът в социалните мрежи Twitter обяви, че ще позволи на всичките си служители да останат и да работят от домовете си да постоянно. Други технологични компании като Shopify и Coinbase са направили подобни планове, а изпълнителният директор на Alphabet, компанията майка на технологичния гигант Google, Сундар Пичай, също започна да говори за необходимостта от гъвкави работни условия.

Според Зукърбърг, вътрешно проучване на Facebook е установило, че 50% от служителите показват, че са толкова продуктивни, колкото ако работят от офиса или от дома си. Четири от десет казват, че са изключително заинтересовани от възможността да продължат да работят дистанционно на пълен работен ден от вкъщи, а 75% казват, че биха помислили за възможност да се преместят в града, в който винаги са искали да живеят, ако могат да изпълняват същата работа и да запазят професията си, като работят отдалечено.

Като допълнителна индикация за съществения завой на компанията, Facebook също така ще започна „агресивно“ да наема отдалечени служители, които няма да бъдат обвързани с физическо посещение в офис помещения, като по този начин значително ще разширят потенциалния си възможности за наемане на високо квалифициран персонал.

„Разрешаването на отдалечена работа ще бъде много положително на този фронт и ще създаде огромен икономически просперитет“, казва Зукърбърг.

Източник: Kaldata.COM

Коментари