FaceApp

В последните няколко дни предизвикателството #faceappchallenge заля социалните мрежи със снимки на хора, пробвали да видят как ще изглеждат след 30 години. Приложението за редакция на снимки FaceApp стана популярно изведнъж.

Още от Технологии

Но също толкова бързо се разпространиха и притеснителни слухове за него – когато софтуерен развойчик съобщи в „Туитър“, че то незабавно качва в облак всички снимки от телефона, без да пита. После някои хора забелязаха, че приложението е руско – което стресна още повече потребители на Запад.

По-късно анализатори посочиха, че FaceApp качва в облак само избраната за обработка снимка, а не всички; освен това събира само ограничено количество информация за смартфона, пише в. „Гардиън“. Самата компания също уточни, че макар част от екипа да се намира в Русия, данните на потребителите не се съхраняват в тази държава.

Но дори ако не сте използвали FaceApp или ако то е безопасно, голям е шансът лицето ви вече да се намира в някоя база данни, пише Аруа Махдауи в „Гардиън“. Експертът по неприкосновеност Адам Харви сочи, че изследователите на „Гугъл“ са ползвали 8 млн. лица на потребители, за да обучат инструментите си за лицево разпознаване; тези на „Фейсбук“ – 10 млн. души.

През май „Гугъл“ разкриха, че са използвали и 2000 ютюб видеа на хора, участващи в „манекенското предизвикателство“ (да не помръдват, също като манекен на витрина), за да обучат изкуствен интелект да отгатва на каква дълбочина във видео стои движещ се обект. Те са и разпространили комплектът данни, така че – „видеото, което сте направили на шега, може да бъде използвано за обучение на всичко – от самоуправляваща се кола до дрон убиец.“

„Поуката е, че не бива да се тревожите прекалено много за едно руско приложение. Трябва да се тревожите за всичко. Едва започваме да разбираме до каква степен живеем в ад на наблюдението. Едва започваме да разбираме, че лицата ни вече не ни принадлежат, а са приватизирани“, завършва Махдауи.

Ако се боите от FaceApp, чакайте да чуете за „Фейсбук“

FaceApp има 80 млн. потребители, а социалната мрежа – близо 2.5 млрд., сочи електронното издание WIRED. Тя също прилага лицево разпознаване на качените на сървърите ѝ снимки, пробутва на потребителите VPN, която следи дейността им не само във „Фейсбук“, а на целия им телефон.

Освен това условията за употреба предвиждат, че когато човек „сподели, постне или качи съдържание, закриляно от правата на интелектуална собсвеност“ той дава на „Фейсбук“ „неексклузивен, преносим, подлицензен, безплатен и световен лиценз да хостват, употребяват, разпространяват, променят, показват, копират, публично изпълняват или показват, превеждат и създават деривативни творби“.

„Иска ми се хората да си помислят, преди да пробват някое приложение, но това не е реалистично. Хората искат да използват готини услуги и никога не биха прочели скучната политика за поверителност преди това“, коментира пред WIRED Джоузеф Джером от неправителствената организация Център за демокрация и технолгии. „Има сериозна разлика между това хората да искат да се позабавляват със снимките си и снимките им да бъдат използвани за лицево разпознаване и анализи на изображения. Ето защо настояваме за регулации на биометричните данни.“

Коментари