Facebook данни

Марк Зукърбърг навигира Facebook по курс, който ще доведе до сблъсък с европейските регулатори. Главният изпълнителен директор написа в сряда дълъг пост, съобщавайки, че планира да свърже WhatsApp, Instagram и Messenger, като по този начин улеснява потребителите да комуникират чрез платформите на Facebook.

Планът вероятно ще се сблъска с ожесточена опозиция в Европа, където миналата година бяха наложени строги правила за поверителност и регулаторите вече предупредиха Facebook да не споделя данни между компаниите си.

През януари Ирландската комисия за защита на данните (DPC) публикува необичайно изявление, според което Зукърбърг иска да обедини основната инфраструктура на приложенията.

Ирландия действа като водещ регулатор на Facebook в Европейския съюз по въпросите на неприкосновеността на личния живот. DPC поиска „да бъде спешно информирана за това, което се планува“ и заяви, че „много внимателно ще разгледа“ плановете на технологичните компании.

„Предишните предложения за споделяне на данни между компаниите във Фейсбук доведоха до значителни опасения за защитата на потребителските данни и Ирландската комисия за защита на данните ще търси предварителни гаранции, че всички тези опасения ще бъдат взети предвид“, се казва в доклада.

Facebook заяви в изявление вчера, че плановете й са „все още в начален стадий“ и че „интеграцията на приложенията ще отнеме време и дискусии, за да се изгради, тъй като има технически и други предизвикателства, които трябва да бъдат разгледани внимателно.“

Компанията заяви, че ще продължи да работи с ирландския регулатор по въпросите на неприкосновеността на личния живот на потребителите.

Но проблемите с визията на Зукърбърг за Facebook не свършват с опасения за поверителност на данните. Антитръстовите регулатори на ЕС, които отказаха да коментират в четвъртък, може да се задействат.

Само миналия месец германското ведомство за защита на конкуренцията постанови, че Facebook злоупотребява с монополното си положение на пазара, като комбинира данните си с информация от сайтовете на Instagram, WhatsApp и трети страни. Тя забрани на компанията да продължи тази практиката без изричното съгласие на потребителите.

Зукърбърг твърди в публикацията си, че интегрирането на услугите за съобщения ще ги направи по-удобни. Той също така каза, че неприкосновеността на личния живот ще бъде подобрена, защото повече съобщения ще могат да бъдат криптирани.

Пол Бернал, експерт по въпросите на неприкосновеността на личния живот и преподавател по медийното право в Университета на Източна Англия, каза, че аргументите на Цукерберг няма да убедят регулаторните органи.

„Преструвайки се, че истинският проблем е съдържанието на посланията, които той ще защити, Зукърбърг се надява да отвлече вниманието от много по-важния въпрос за метаданните“, казва Бернал.

Метаданни, които включват информация за това кой комуникира, с кого, кога и как е от решаващо значение за бизнеса на Facebook.

„Това позволява профилирането, което е от ключово значение за таргетирането, както на рекламата, така и на съдържанието, което генерира парите на Facebook, но това също представлява най-големият риск за неприкосновеността на личния живот и автономията на хората“, подчерта преподавателят.

Европейската потребителска организация (лобистка група), заяви, че плановете на Facebook „предизвикват опасения от гледна точка на неприкосновеността на личния живот и конкуренцията“.

„Ще бъде изключително важно регулаторите, работещи в сферата на защитата на данните, конкуренцията и защитата на потребителите, внимателно да проучат тези планове, в случай че Facebook реши да ги реализира“, заяви лидерът на групата за цифрови права Дейвид Мартин.

Facebook заплати 19 млрд. долара, за да придобие WhatsApp през 2014 г., което е най-голямата й покупка. През 2017 г. Европейската комисия наложи на Facebook глоба от 110 милиона евро (123 милиона долара) за подвеждане на регулаторите.

Технологичният гигант заяви пред Комисията по време на изслушване от 2014 г., че няма да може да съпостави съществуващите потребителски профили във Facebook с телефонните номера на WhatsApp. Но две години по-късно тя направи точно това.
Facebook заяви, че всеки може да направи грешка.

Бернал предупреди, че интегрирането на услугите за съобщения може също да задълбочи проблемите на Facebook с фалшивите новини и екстремистко съдържание.

„Големите проблеми не само ще останат, но по всяка вероятност ще растат, тъй като платформите се сливат и профилирането става по-точно и офанзивно,“ каза той.

Коментари

loading...