Джонатан Айв

Сър Джонатан Айв, британецът, който в продължение на две десетилетия помогна на Apple да се превърне в най-популярната технологична компания в света, напуска, за да създаде своя собствена фирма. Сър Джонатан, дизайнер на iMac, iPod и iPhone, напуска по-късно тази година, за да създаде своя фирма „LoveFrom“, като негов първи клиент ще бъде Apple.

„Това просто е най-подходящият и благоприятен момент да направим тази промяна“, споделя той. Но заминаването идва в момент на по-широка промяна в технологичния гигант. Главният мендижър, отговарящ за търговията на дребно, Анджела Арендц напусна през април, а инвеститорите се притесняват от падането на продажбите на iPhone.

Джонатан Айв | standard.co.uk

Джонатан Айв споделя в изявление: „След близо 30 години и безброй проекти, аз съм най-горд от продължителната работа, която направихме, за да създадем дизайнерски екип, процес и култура в Apple.“
Нова информация за iPhone 11 ни напомня колко по-добри са Apple в хардуераВъпреки факта, че все още има още почти пет месеца да чакаме, преди Apple да пусне следващото поколе…Apr 29 2019bulmedia.net

Малко е известно относно новата фирма LoveFrom, но тя ще бъде основана в Калифорния и има съобщения, че една от областите ù ще бъде насочена към преносими аксесоари. Новината за напускането на Джонатан Айв става ясна по време на ексклузивно интервю във „Файненшъл таймс“.

В статията дизайнерът споделя, че Марк Нюсън, приятел и сътрудник в Apple, също ще се присъедини към новата фирма. Ще има и „колекция от рекламни послания“, обхващащи няколко различни дисциплини отвъд дизайна, каза той.

Айв стана ръководител на дизайнерското студио на Apple през 1996 г., когато компанията бе в лошо финансово състояние и съкращаване на работни места. Промяната започна с iMac през 1998 г., а iPod през 2001 г. Следват други невероятни достижения на индустриалния дизайн, включително:

  • 2004 – iPod Mini
  • 2007 – iPhone
  • 2008 – MacBook Air
  • 2010 – iPad
  • 2015 – Apple Watch
  • 2016 – AirPods

Основателят на Apple, покойният Стив Джобс, приживе споделя за Джонатан Айв : „Ако имах духовен партньор в Apple, това е Джони.“

Един от най-новите проекти на дизайнера е да завърши новия корпоративен офис на Apple, Apple Park, ултрамодерен комплекс, проектиран в партньорство с британски архитекти.

Джонатан Айв, няма да има непосредствен наследник. От 2012 г. той е наблюдавал дизайна както на хардуер, така и на софтуер в Apple, роли, които преди това са били отделни.

Apple заявиха в четвъртък, че ролите отново ще бъдат разделени, като ръководителите на проектантския екип Еванс Ханки ще заеме поста вицепрезидент на индустриалния дизайн, а Алън Дай ще бъде вицепрезидент на потребителския интерфейс.

 

Защо Apple, Google и Nintendo се страхуват от надписа Made in China?Google премества производството на предназначените за американския пазар Nest устройства и сървърен …Jun 15 2019bulmedia.net

Apple спира линията евтини iPhone-иОт калифорнисткия технологичен гигант Apple обявиха, че ще преустановят производството на евтини iPh…May 7 2019bulmedia.net

 

Коментари