Разсеяност, напрежение и усещане за самота са сред основните оплаквания от респондентите, от които 63% казват, че се разсейват твърде лесно, а 36 на сто казват, че е трудно да направят баланс между личния и професионалния си живот по време на работата от вкъщи. Друго сериозно затруднение, според служителите се наблюдава от факта, че фирмите, за които работят, не са им предоставили ясни инструкции (60%) или трудно постигат нормата си работа, когато се намират у дома (54%), оставяйки работещите от вкъщи да се чувстват по-объркани, хаотични и затруднени. Бизнесът може да се справи с това, като подобри комуникацията между мениджмънта и служителите и инвестира в софтуер за управление на проекти като Jira и Asana.

Какво може да направи бизнеса?

Компаниите, които искат да повишат производителността при дистанционната работа, могат също така да използват технологии, които улесняват комуникацията между самите служители и насърчават спонтанните и непринудени разговори, били те и свързани с работата, което намалява цялостното усещане за самота и изолираност. Проучването подчертава „важността на процъфтяващата виртуална офис култура за поддържане на коефициента на удовлетворение на служителите и намаляване на чувството за изолация“.

И накрая, повечето от анкетираните (54%) смятат, че не е създадена реална инфраструктура за сътрудничество, докато изненадващо две трети съобщават, че не разполагат с подходящите инструменти за ефективна работа в екип. Това означава, че работодателите трябва да станат по-умели в предоставянето на онлайн софтуер за сътрудничество за работа от дома.

Източник: Kaldata.COM

Коментари