Най-голям ръст в броя на заразените бе фиксиран в Тексас, Аризона, Флорида и Невада. Тексас и Аризона съобщиха за голям ръст в броя на хоспитализираните – съответно 57% и 36% в сравнение с миналата седмица. Губернаторите на тези щати обявиха, че прекратяват и отново спират програмите за възстановяване нормалната работа на предприятията. Аризона съобщи, че болниците съвсем скоро ще достигнат максималното си натоварване.

В Индия има средно по 15 000 заразени с новия коронавирус  в рамките на едно денонощие. Във връзка с това BBC заяви, че поради твърде малкия брой направени тестове, истинският брой на заразените в Индия е неизвестен.

В Бразилия броят на заразените превиши 1,3 милиона. На всеки 24 часа се регистрират по 30-35 хиляди нови заразени с COVID-19. Здравеопазването на страната вече не може да се справи с наплива на болните. Според официалните данни, загиналите от COVID-19 вече са над 57 000 души.

Рязък ръст на случаите на заразяване с новия коронавирус бяха регистрирани в другите страни на Латинска Америка, в Южна Африка и Южна Азия. Единственият регион, в който статистиките показват спад, е Европа.

Според експертите, причината е предимно в начина на живот – най-уязвими са жителите на бедните райони с висока плътност на населението. Според думите на Дейвид Набаро, специалният посланик на генералния секретар на СЗО, COVID-19 се е превърнал в болестта на бедните. Той счита, че все още има шанс да се забави разпространението на вируса, но е необходима незабавната намеса на цялата международна общност.

Руските медицински специалисти са на мнение, че това е само първата коронавирусна инфекция и тези пандемии в бъдеще често ще се повтарят.

Източник: Kaldata.COM

Коментари