Американският технологичен концерн Cisco Systems Inc. зададе прогноза за слаби продажби за текущия период, знак, че предприятията харчат по-малко в рецесията, причинена от пандемията, предава Bloomberg. 


Главният изпълнителен директор Чък Робинс обеща да намали разходите с 1 милиард долара чрез реорганизация, която ще включва съкращаване на работни места и ранно пенсиониране на някои служители. Планът ще струва около 900 милиона долара, което ще включва обезщетения и други „придобивки“, заяви компанията в подадени до борсовия оператор документи. Концернът обяви също, че главният финансов директор Кели Крамер ще го напусне.

Приходите ще отчетат спад в диапазона между 9% и 11% на годишна база през фискалното първо тримесечие, което приключва в края на октомври, съобщи в сряда базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания. Анализаторите прогнозираха средностатистически спад от около 7%. Коригираната печалба ще бъде в диапазона между 69 цента до 71 цента на акция, по-ниска от очакванията на Wall Street от 76 цента, показват данни, събрани от Bloomberg.


Голяма част от приходите на Cisco идват от правителствени агенции, малък и среден бизнес и доставчици на интернет и онлайн видео услуги. Въпреки че някои по-големи компании все още харчат, много по-малки клиенти са свили разходите, за да се приспособят към икономическо забавяне, предизвикано от блокирането заради овладяването на Covid-19.

Още по темата

В региона Америка, където продажбите спаднаха с 12%, търсенето не се е подобрило през последните 90 дни. В САЩ очакваме Конгресът да предостави нов стимулиращ пакет, заяви Робинс в интервю.

„Когато се движите надолу по клиентската база, нещата стават все по-слаби и слаби, тъй като клиентите стават все по-малки и по-малки, защото те просто нямат финансови средства“, каза той. „Тази страна все още се движи от малкия и средния бизнес за наемане на служители и всичко останало. Загрижен съм какво ще стане”, казва той.

Робинс заяви още, че оптимизмът за възстановяването на резултатите на технологичните компании е бил подсилен от потребителското търсене в определени области. Но големите инвестиции в корпоративна инфраструктура ще изискват повече доказателства за подобряването на икономиката, предупреди той. 

Робинс се опитва да намали зависимостта на Cisco на скъпия патентован хардуер и да увеличи продажбите на софтуер и услуги. След завръщането си към растежа през 2018 г., тази година приходите отново започнаха да се свива, което показва как бизнесът на Cisco все още е изложен на икономически цикли.

Cisco заяви, че нетната печалба през фискалното четвърто тримесечие е нараснала до 2,6 милиарда долара, или 62 цента на акция, от 2,2 милиарда долара, или 51 цента, година по-рано. Приходите спаднаха до 12,2 милиарда долара. С изключение на определени позиции Cisco отчете печалба от 80 цента на акция. Анализаторите очакваха печалба от 74 цента при приходи от 12,1 милиарда долара.

Инфраструктурните платформи, нейният хардуерен бизнес и основен източник на приходи, претърпя спад на продажбите с 16% до 6,6 милиарда долара. Приложенията, софтуерният бизнес, отбеляза спад на приходите с 9%, докато продажбите, свързани със сигурността, се увеличиха с 10%.

В резултат на новините акциите на Cisco се обезцениха с около 6% в следборсовата сесия в сряда. 

Източник: Investor.BG

Коментари