Март е един от месеците през годината, в които Луната приковава погледи на астрономи и любители от целия свят, и през 2020 това няма да бъде изключение. В понеделник вечер по американско време Луната ще се намира на най-късо разстояние от орбитата на Земята – феномен известен още като „перигей“, което е противоположност на добре познатият на всички ни „апогей“. Това ще я направи по-ярка и голяма отколкото при обикновено пълнолуние.  Любителите отдавна са нарекли това космическо явление „супер Луна“.

Луната ще достигне най-близката си точка в точно 10:48 PT в понеделник, а перигеят ще настъпи в понеделник в 11:31 часа PT, според информацията от НАСА. Ако сте любител, но няма да имате възможността да наблюдавате космическото време в този час, има и други времеви интервали, в които явлението ще бъде забележимо. Супер Луната ще бъде видима от неделя до вторник вечер.

Пълнолунията и Супер Луните получават своите прякори според месеца, в който се проявяват. Така например пълнолунията през октомври носят названието „Хелоуинска луна“, известни са още звучни названия като „Червейна луна“ и „Врана“. Мартенското пълнолуние носи званието „Червейна луна“, както навярно се досещате от заглавието. Прякорът идва от това, че месец март е времето от годината, в което в много части на САЩ земята започва да омеква и земните червеи се пръкват на повърхността.

Следващото пълнолуние ще настъпи на 7-ми април. Последната супер луна беше наблюдава преди месец, през уикенда на 9-ти февруари. Миналият септември изследователите имаха възможността да наблюдават рядка луна, която не беше в супермесец, но стана обект на редица таблоидни заглавия, тъй като се появи на призрачната дата петък 13-ти.

Източник: Kaldata.COM

Коментари