Въпреки това, изглежда, че според информация от популярния технологичен портал Bleeping Computers, масова рансъмуер атака е отговорна за текущите проблеми на Canon. Според портала, в обръщението на хакерите към компанията се казва следното:

„Ние хакнахме вашата мрежа и сега всички файлове, документи, снимки, бази данни и всички други важни данни са безопасно криптирани с надеждни алгоритми. Не можете да получите достъп до файловете в момента. Но не се тревожете. Можете да ги върнете!“, се чете в бележката за откуп.

Инцидентът доведе до прекъсвания в услугите на компанията по целия свят, които продължават вече няколко дни, като попречи на потребителите да качват данни за упражнения в платформата Garmin Connect и да използват услугата FlyGarmin.

Maze ransomware – вирусът, използван за атаката над Canon, преди това е използван за криптиране и кражба на данни на други компании, включително и LG, Xerox, Gognizant и други.

В много случаи хакерите използващи този тип атаки събират значителен обем от данни от целевата организация, които да използват като коз по време на преговорите за откуп. В случая на Canon хакерите твърдят, че са откраднали 10TB данни с чувствителна информация от базите данни на компанията.

„Освен това изтеглихме много чувствителни данни от вашата мрежа, така че в случай, че не се свържете с нас възможно най-скоро, тези данни ще бъдат публикувани онлайн“, се казва в бележката за откуп.

„Ако не се свържете с нас след три дни, ще публикуваме информация за компрометирането в множество публични уеб сайтове и след 7 дни цялата изтеглена информация.“

Докато използваният метод за атакуване е разкрит, хакерите не разкриват своите искания за откуп, количеството криптирани устройства, нито показват извадки от откраднатите данни.

По-късно, компанията Canon потвърди атаката, съобщавайки следното:

„Canon USA, Inc. и нейните дъщерни дружества разбират важността на поддържането на оперативната цялост на нашите системи. Достъпът до някои системи на Canon понастоящем не е възможен в резултат на нарушаване на работата им.“

Източник: Kaldata.COM

Коментари