Деинсталиране на Microsoft Edge

Години наред собствения браузър на Microsoft, който винаги е бил част от операционната система Windows, се използваше просто като средство за изтегляне на друг предпочитан от потребителя браузър, като Google Chrome например. Тази закономерност важи още от времето на Internet Explorer. Когато Microsoft представи Windows 10, компанията имаше надежди изцяло новия браузър Edge (първоначално известен още като Project Spartan) да има по-голям успех и да предложи повече от онова, което потребителите харесват в другите съвременни браузъри. Разбира се, това не се случи и Edge отново остана единствено инструмент за изтегляне на друг браузър. Сега Microsoft е набрала нова сила и иска да направи още един опит да промени това.

Според статистиката на StatCounter, Edge Legacy притежава едва 0,98% от пазарния дял на браузъри към края на месец юли, в сравнение с колосалните 65,89% на Google Chrome.

Новият браузър на Microsoft осигурява редица подобрения на скоростта на зареждане, сигурността и производителността, привеждайки се във вида, който потребителите очакват да видят от един модерен уеб браузър.

Освен това той скоро ще бъде наложен на потребителите на Windows като част от кумулативните актуализации на системата, което ще го направи постоянно присъстващ в устройствата.

„Искаме да гарантираме, че всички клиенти на Windows ще разполагат с най-новия браузър Microsoft Edge с подобрения на производителността, поверителността и поддръжката, които той предлага“, се казва в публикацията в блога на Microsoft.

Въпреки че обновеният браузър по принцип е добре приет и да постига добър резултат в статистиките, невъзможността за неговото инсталиране вероятно ще разгневи някои потребители и ще влоши репутацията му.

За потребителите, които отчаяно искат да се отърват от уеб браузъра в системата си, все пак има решение:

  • Отидете до „C: Program Files (x86) Microsoft Edge Application“
  • Намерете директорията с текущата версия
  • Намерете файла setup.exe
  • Отворете пътя към файла в командния ред
  • Изпълнете следната команда: „setup.exe –uninstall – system-level –verbose-logging – force-uninstall“

Забележка: Препоръчва се само на опитни потребители, които са наясно с извършваните операции, да деинсталират Edge чрез този метод.

Източник: Kaldata.COM

Коментари