Apple решава сложен проблем с най-новата си актуализация на iOS: А именно правото на оцеляване. Досега, когато любим човек или член на семейството почине, нямаше лесен начин за достъп до неговия iCloud акаунт и абсолютно никакъв начин за отключване на телефона му, без да се знае неговата парола. Според новите условия на услугата iCloud данните на починалото лице вече могат да бъдат получени от близките, дори само с представянето на смъртен акт.

С новото изменение на графата Digital Legacy, обявено за първи път на WWDC по-рано тази година и пристигащо в iOS 15.2, потребителите имат възможност да посочат до петима души като Legacy Contacts. След това тези лица могат да получат достъп до данните ви и личната информация, съхранявани в iCloud, като част от това, което ще им завещаете след себе си, като в информацията влизат снимки, документи и покупки от App Store.

За да активира Digital Legacy, Apple изисква доказателство за смъртта на даден човек. Въпреки това процесът е много по-опростен от преди, като досега това беше възможно единствено с издаване на съдебна заповед, която да потвърждава правото на наследяване на дигиталните акаунти и активи, и дори тогава нямаше гаранция, че близките на даден потребител ще получат достъп до данните му.

Така ситуацията беше доста сложно конструирана от Apple, която отдавна рекламира своите основни принципи за защита на поверителността на потребителите. Мнозина скърбящи близки критикуваха компанията, че не им дава достъп до данните на техните близки след смъртта им. Въпреки че компанията сега променя тези условия, тя все пак няма да раздава данните на хората волю-неволю.

И Google, и Facebook имат разработени системи за определяне на достъпа до акаунтите на други хора и е добре да видим, че сега и Apple наваксва в това отношение.

Когато потребителите въведат някой друг потребител с Apple ID като техен Legacy Contact, е необходимо той да бъде предварително уведомен, като по под формата на съобщение ще му се изпрати ключ за достъп до устройството, който ще бъде съхранен в неговия Apple ID. Ако потребителят, който сте избрали за контакт откаже достъпа, ще получите известие. Ключът за достъп е необходим, за да могат посочените от вас контакти да влязат в акаунта.

Legacy Contact е част от програмата Digital Legacy и вече е достъпна в публичната бета версия на iOS 15.2 за iPhone. Функцията ще бъде широко достъпна, когато iOS 15.2 стартира напълно. Apple не каза дали планира да въведе поддръжка на тази функция в macOS, нито е дала някакви срокове, в които това може да се очаква, но навярно компанията ще предвиди поддържане на функцията в цялата си еко система.

Коментари