Find My

Няколко слухове, които предшестваха водещата презентация по време на WWDC 2019 на Apple, казваха, че приложението Find My iPhone и Find My Friends ще бъдат обединени в едно, наречено Find My. Това трябваше да се случи след като iOS 13 и macOS 10.15 се появят.

Apple, разбира се, не разочарова надеждите на потребителите, пускайки ново приложение, което надхвърляше очакванията. Приложението може да намери изгубени или откраднати устройства, както и приятели, но за разлика от старите приложения, то може дори да намери устройства, които са били изключени след кражба.

Новата реклама на Apple определено дразни Facebook и Google„Поверителността е от значение“, заявява Apple в първия кадър на своята нова реклама на смартфоните …Mar 16 2019bulmedia.net

Apple е измислила новаторски, но сигурен начин да определи местоположението на iPhone, iPad и Mac компютри, които нямат активна клетъчна или Wi-Fi връзка. Тези устройства изпращат Bluetooth сигнали, които могат да бъдат взети от други устройства на Apple в непосредствена близост, и така се вижда последното известно местоположение на откраднатото ви устройство. Цялото нещо е замислено по такъв начин, че информацията за местоположението е достъпна само за вас, а с технологията зад функцията не може да бъде злоупотребявано или тя да бъде използвана за проследяване на други хора.

Apple ще премахне основна функция на iPhoneНе сте убедени от странно изглеждащия iPhone 11 на Apple или от по-евтиния модел iPhone XR2? Apple т…Jun 8 2019bulmedia.net

Apple заяви от сцената на WWDC 2019, че всичко се случва с минимална употреба на данни, така че не е нужно да се притеснявате за живота на батерията или използването на данни. Компанията също така заяви, че тя е шифрована от край до край, което означава, че никой няма достъп до тази информация. Apple обясни още как технологията работи за Wired, разкривайки някои от тайните зад нея – но не всички.

Най-важното нещо, което трябва да знаете, преди да използвате Find My, за да защитите устройствата си, е, че имате нужда от поне два различни продукта на Apple, за да активирате функцията и да я използвате, ако някой бъде откраднат.

Всяко от тези устройства издава ключ, който непрекъснато се променя, но това е ключът, който другите устройства могат да получат и шифроват, преди да го изпратят на сървърите на Apple. Данните за геолокация обаче не могат да бъдат декриптирани от Apple или от всеки друг, който би могъл да получи тази информация. Трябва да имате достъп до него, като използвате другото си устройство (или устройства) на Apple, за да го дешифрирате.

Това е така, защото вашите устройства споделят частен ключ, който е невъзможен за отгатване и защитен с криптиране „от край до край“. Устройствата също генерират публични ключове, които след това се изпращат до други близки устройства на Apple. Телефоните iPhone, които вземат този публичен ключ, например от MacBook, който е в раницата на крадец, ги комбинират с данни за местоположението и изпращат информацията до Apple. За да декриптирате данните, трябва да имате личен ключ от другото си устройство.

Надяваме се, че никой няма да открадне всичките ви устройства на Apple едновременно.

Освен това в системата е вградена и друга защита. Изпратеният публичен ключ също периодично се променя и новият номер не е свързан с предишните версии на него. Това означава, че никой няма да може да ви проследи, използвайки функционалността на Bluetooth радиомаяка, дори Apple. Apple не обясни колко често се променят ключовете или как тя запазва възможността да сдвоява публичния ключ с частния ключ. И това са тайни, които не трябва да се споделят на първо място.

С помощта на функцията за намиране и заключване на активацията на място трябва да е почти невъзможно крадците да крадат iPhone и Mac компютри. И ако го направят, ще ви бъде още по-лесно да намерите вашите устройства, след като стартирате iOS 13 и macOS Catalina. Отново ще трябва да притежавате поне два продукта на Apple, се уверете, че функцията „Find My“ е активирана.

Коментари