nintendo

Google премества производството на предназначените за американския пазар Nest устройства и сървърен хардуер извън Китай с цел за да избегне тарифи до 25%. Производството на дънни платки, насочени към центровете за данни на Google в САЩ, се премества в Тайван, докато устройствата Nest отсега ще се произвеждат в Тайван и Малайзия. Тези действия са отговор на нарастващото напрежение, създадено от търговската война между САЩ и Китай.

Промяната в географската локация на производството има за цел да помогне на финансовите отчети на Google. Тарифите трябва или да бъдат „погълнати“ директно от дружествата, или да бъдат „прехвърлени“ на потребителите под формата на по-високи цени. Поради това, много компании, които продават в САЩ, сега обмислят да преместят поне част от производството си извън Китай, разрушавайки сложна глобална мрежа от вериги за доставки.

Говори се, че японският гейм гигант Nintendo е започнал да произвежда два нови варианта на своята конзола Switch, и поне един от тях ще се произвежда извън Китай, с цел избягване на новите тарифи за вноса от САЩ. The Wall Street Journal съобщава, че запознати с производствения процес на компанията източници са потвърдили, че производството се пренасочва към Югоизточна Азия и че компанията възнамерява да произведе достатъчно конзоли, за да отговори на търсенето в САЩ – просто те няма да носят надписа Made in China.

Слухове за двете нови конзоли за пръв път се появиха през март. Смята се, че едната от тях ще бъде висококачествена версия на Switch, докато другата ще е по-евтин модел, замислен с акцент върху преносимостта.

The Wall Street Journal отбелязва, че началото на производството предполага скорошна официална  премиера на новите конзоли. Първоначално WSJ съобщи, че Nintendo планира да обяви конзолите на най-голямото гейм изложение E3 2019, което тече в момента, но за тях не бе споменато по време на презентацията на компанията Nintendo Direct.

Заедно с двете нови конзоли, Nintendo също премести част от производството на сегашната си конзола Switch извън Китай, което предполага, че трите модела ще се предлагат паралелно за  определен период от време.

Говорителят на Nintendo отказа да коментира пред The Wall Street Journal слуха за новите модели, но заяви, че Switch в момента се произвежда предимно в Китай. В допълнение, от компанията подчертаха, че винаги проучват възможности къде да се произвежда конзолата.

Японският гигант е последният в поредица от компании, за които се твърди, че преместват производството си от Китай в светлината на търговската война между САЩ и Китай. В края на миналата година компанията за екшън камери и периферия GoPro обяви намеренията си да изнесе производството си, предназначено за американския пазар, извън Китай. Сега се твърди, че Google ще направи същото за своите Nest продукти. Вчера производителят на iPhone Foxconn заяви, че разполага с достатъчно производствен капацитет извън Китай, за да може да се справи с търсенето на флагмана, ако Apple го изисква.

Около 1/4 от производствения капацитет на основния доставчик Foxconn е ситуиран извън пределите на континентален Китай, в Индия например компанията все повече увеличава дейността си. Тази алтернатива е изключително важна за Apple, както и за милионите клиенти на компанията, които изведнъж могат да се окажат без достъп до бъдещи телефони. Независимо от това обаче няма гаранция, че Apple или някоя друга голяма американска компания ще бъдат в безопасност. Дори ако Apple може да продължи да разчита на Foxconn извън Китай, някои от доставчиците на индивидуални компоненти все пак са базирани в региона и могат да бъдат отрязани.

Коментари