Новото сега е, че на 10 март тази година Пекин добави и здравни кодове в смартфоните. Всички жители на тази страна трябва да инсталират специално приложение и да регистрират в него своята лична медицинска информация. След това приложението генерира персонален QR код с три цвята – червеният означава опасна вирусна зараза, жълтият указва хронично заболяване, а зеленият показва, че човекът е здрав не заразява другите.

Пекин официално заяви, че здравните кодове се използват за предотвратяване разпространението на новия коронавирус.

Къде тогава изчезнаха толкова много китайски мобилни потребители?

Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай обяви на 19 март какъв е броят мобилни потребители във всяка една китайска провинция, като данните са към края на месец февруари. Оказа се, че броят потребители на мобилни телефони рязко е намалял. Данните на мобилните оператори показват, че техните потребители са намалели общо с 21 милиона по време на карантината заради новия коронавирус.

По принцип броят на мобилните потребители би трябвало да нарасне. Сега всички се чудят защо тези потребители са намалели толкова много и дали това не е свързано по някакъв начин с новия коронавирус.

Едно от предположенията е, че хората, които са работили в други градове, са имали по два мобилни телефона и по време на епидемията, когато са се прибрали и останали вкъщи, са спрели да използват единия мобилен телефон или мобилен номер. Дали това е така ще се разбере, когато нормалния ритъм на живот в Китай се възстанови и тези потребители може и да се завърнат.

Източник: Kaldata.COM

Коментари