Намаляване на забавянията в мрежата

Чрез подобрения в технологиите за предаване на данни 5G ще намали времезакъснението за свързване между крайното устройство и клетката (известно още и като ping) до интервали по-малки от 1 милисекунда (ms). В комбинация с интегрирането на компютърни изчисления и системи с изкуствен интелект, 5G най-сетне ще даде технологична възможност за работа на приложения, обменящи информация в реално време, независимо къде се намирате. Това е от съществено значение за автоматизацията на дейности, които изискват реакция, по-бърза от естествената човешка – като тази на екипите за бързо реагиране, пожарните, спешната медицинска помощ и самоуправляващите се автомобили.

Гарантирана висока пропускателна способност на критично важни данни

5G идва с интегрирана концепция за фрагментиране на мрежата. Тази технология ще гарантира определени „фрагменти“ или иначе казано части от мрежовия капацитет за определени услуги, системи, приложения или компании, които се считат за критично нуждаещи се от висок и независим капацитет по всяко време. Телекомите най-сетне ще могат да предлагат гарантиран мрежов капацитет на бизнеса и институциите, без това да бъде за сметка на качеството на услугите на крайните потребители, както се случва към момента с настоящите 4G – LTE мрежи, когато голям корпоративен клиент поиска гарантирани заделени ресурси и започне да ги използва активно – особено в пиковите моменти е напълно възможно потребителите да изпитват затруднения с използването на мобилните си услуги. 5G обещава, че това повече няма да се случва.

С други думи, масовото навлизане на петото поколение мобилни мрежи ще гарантира на света възможността за полагане на основите на четвъртата индустриална революция през следващото десетилетие!

Автономни превозни средства от нино 4 и 5

Автомобилите без физически водач към момента се групират според нивото им на автономните възможности. Ниво 4 означава пълна автономност – изобщо не се изисква физически шофьор водач в малък и контролиран географски район (като центъра на града или голям кампус). Автономността от ниво 5 позволява на автомобила да се самоуправлява навсякъде, където искате да отидете. Тази нива ще ви позволят просто да седите на задната седалка и да завършите PowerPoint презентацията, докато колата ви шофира вместо Вас и луксът от това да имате частен шофьор ще отиде в историята (освен ако нямате и нужда от нечия компания, за която плащате, докато пътувате, разбира се).

Но за да достигнат тези нива на автономност, автомобилите ще имат нужда от много повече от просто сканирането на околната среда с голям набор от сензори и доброто познаване на пътната обстановка, картата и състоянието на града. Самоуправляващите се автомобили ще имат нужда от постоянна взаимна свързаност, както и от свързаност със сървърите на компанията производител на софтуера за самоуправление и центрове за контрол на пътната безопасност. Автомобилите ще предават в реално време подробна информация, събирана от сензорите, за да осигурят максимално ниво на безопасност на пътниците, които превозват. Това ще бъде от решаващо значение в хибридния свят на самоуправляващите и интелигентни смарт устройства.

Роботика и автоматизация отвъд CGI и научната фантастика

Много от Вас навярно са гледали широко споделяните видео клипове в YouTube, отчитащи напредъка, постигнат в области като мобилността и роботиката, публикувани от харесвания канал Boston Dybamics от САЩ, както и отразяващ напредъка на изкуствения интелект (Al) в световен мащаб. Със сигурност и много от читателите на тази статия са гледали и обожават фантастични филми, които спекулират, че един ден роботиката и изкуствения интелект ще бъдат толкова развити, че ще доведат човечеството до апокалипсис с развиването на собствен разум. И макар и никой да не е в състояние да отрече подобен сценарий един ден (Да, току-що официално признахме, че това е възможно и според нас), то успокоението, което всички можем да си дадем е, че това със сигурност дори ако един се случи, ще бъде в доста далечно бъдеще… В ерата на 5G, роботиката няма да е стигнала до нива, в които машините ще съчетават мобилност, сръчност и интелигентност, достатъчни, за да решат един ден, че вече не сме техни приятели и просто да започнат да ни ликвидират.

Експертите категорично са на мнение, че сме близо до деня, в който роботите ще имат чисто капацитетната възможност да започнат да се разхождат по улиците в стил „Аз, роботът.“

Това, което е гарантирано за 5G обаче, е че възможността за непрекъснато взаимодействие с облачните сървъри, алгоритмите с изкуствен интелект и постоянната свързаност на устройствата, което ще доведе до подобряване на всички дейности и аспекти от работата и живота на хората. С други думи, 5G е огънят на 30-те години на 21-ви век.

Очакваме да видим възможностите за автоматизацията в промишлеността и оперативните технологии (ОТ) да направят своя революционен скок напред – с производствени линии, логистика и планиране на корпоративните ресурси, до които не сме имали достъп никога досега – именно това ще бъде най-голямата полза от внедряването на 5G мрежите по света. Представете си само, хиляди изобретения, иновативни идеи и концепции към момента се съхраняват само на хартия в архивите на много прогресивни умове, а някои дори не са напуснали пределите на последните (умовете), които могат да изменят живота ни изцяло към по-добро, просто защото техните създатели са пресметнали, че към момента нямаме капацитета и технологичната възможност за тяхното реализиране. И 5G е нещото, което може да промени този факт.

Ще дойде денят на услугите

Следващото десетилетие определено ще бъде декадата на трансформацията на дейностите на много предприятия от сектора на стоките съм сектора на услугите – особено когато става дума за софтуер. Напълно възможно е и благодарение на 5G да видим възможност за повсеместно използване на Windows от облака, счетоводен софтуер от облака и още каквото се сетите, от облака. На потребителите ще се налага все по-рядко да закупуват софтуер или помощни устройства за комуникация и ще имат все повече гъвкавост при избора на софтуер „по мярка“, доставян директно от облака, а защо не и компютърна мощност „по мярка“, отново доставяна директно от облака.

5G ще спасява човешки животи

С иновирането на области като екипите за бързо реагиране, пожарната безопасност и спешната помощ, възможностите за мигновена реакция, по-бърза обработка на данните и цялостна свързаност, ще доведат до много по-адекватни реакции и интервенции, респективно и до много повече спасени животи.

Онлайн стрийминг на игри, който е толкова реалистичен и потапящ, колкото водещите гейминг конзоли

Към момента сме видели доста опити за онлайн стрийминг на игри, но според никого те не могат дори да се сравняват с гейминг преживяването на последното поколение игрова конзола на Xbox или PlayStation. Но изглежда 5G има силата и потенциала да промени дори това – основните проблеми на проектите за онлайн гейминг в реално време са именно недостатъчната честотна лента и забавянето между играча и облака, където се извършват самите графични и процесорни изчисления. Игрите са област, в която всяко забавяне, дори само няколко милисекунди, влияе пряко върху възпроизвеждането. Неслучайно големи играчи като Google със своя проект Stadia и Microsoft с X-Cloud са чакали досега, докато започне ранното внедряване на 5G мрежите по света, за да започнат да разкриват и стартират своите платформи.

Гладка и продуктивна виртуална и разширена реалност (VR) и (AR) навсякъде и по всяко време.

Не е случайно, че компании като HTC в Корея по същество залагат цялостното си бъдеще на виртуалната реалност или че Google току-що пусна нова версия на тяхната верига инструменти за разширена реалност, в съчетание с глобалното внедряване на 5G.

Подобно на онлайн игрите, достъпът в реално време до ресурси в облачните изчисления над 5G ще покаже експоненциално доколко могат да бъдат потапящи и богати тези приложения – като същевременно подобряват потребителското изживяване чрез премахване на закъсненията, причинени от високото времезакъснение или забавяне в трансфера на данни.

Доставчиците на VR и AR вероятно ще работят съвместно с 5G доставчици, за да реализират поставените цели

В заключение, потенциалът, който 5G предлага като подпомагащ следващата фаза на технологичната революция, е вълнуващ. Четвъртата индустриална революция ще включва както AI, така и напредналата автоматизация, вградена в много индустрии, които досега са ориентирани много към човешките усилия. Като водещ технолог, работещ за компания в челните редици на следващото поколение свързаност, облачни услуги, киберсигурност и AI / анализиране на данни, мога да видя, че темпът на промените и развитието на технологиите ще се ускорят, тъй като 5G се разгръща в световен мащаб, което означава, че моята работа и живот ще останат по-интересни, ако не друго. Но определено ще има много повече.

Източник: Kaldata.COM

Коментари