„Бих казал, че коефициентът им на дефектиране далеч не е притеснителен. Не е по-лошо от резултатите при почти всички компании, които изстрелват спътници, при това в геостационарната орбита. Притеснението е, че дори при този нормален процент, става въпрос за огромен брой сателити, които биха могли да генерират немалко количество космически отпадъци.“

Неочаквана турбуленция

От SpaceX не са отговорили на искането за допълнителен коментар, отправено им от редакцията на Business Insider, но преди това компанията е заявила пред Федералната комисия по комуникациите, че очаква да види по-нисък процент на дефектирали сателити. Независимо какъв е броя на дефектиралите спътници, всеки един който стане жертва на космическа катастрофа, прави орбитата по-опасно място.

„Така всеки дефектирал сателит, който първоначално е бил предназначен за определена комуникационна услуга, се превръща в космически отломки“, каза изпълнителният директор на компанията за сателитен мониторинг LeoLabs Дан Чеперли през месец януари пред Business Insider.

Източник: Kaldata.COM

Коментари