Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски връчи днес мандат за съставяне на правителство на лидера на СДСМ Зоран Заев, съобщава Ройтерс.

Заев е информирал Пендаровски за разговорите с няколко партии за осигуряване на парламентарно мнозинство за формиране на правителство. 

Още по темата

„Чест и отговорност е за мен, че съгласно конституцията, като лидер на СДСМ и коалицията „Можем“, получих днес мандат от президента Пендаровски за ново демократично, европейско правителство с институции, които по-добре ще служат на гражданите“, заяви Заев.

Той обяви, че в срок от 20 дни ще изготви програма и ще направи опит за съставяне на стабилно правителство.

Същевременно лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и част от депутатите от партията поискаха спешна среща с президента Стево Пендаровски, за да поискат от него обяснение за нарушаването според тях на конституцията с даването на мандат на Зоран Заев да състави правителство без лидерът на СДСМ да си е осигурил парламентарно мнозинство, съобщават македонските медии.

Заев е получил мандата без да представи никакво доказателство, че има мнозинство от 61 депутати, че има мнозинство в парламента, каза по-рано на пресконференция Мицкоски.

Пендаровски прие делегацията във вила Водно.

Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети заяви също днес, че не се отказва от искането за първи премиер албанец и че въпросът е част от исканията в преговорите за коалиция.

„Искам да чуя аргументи (от Заев) по този въпрос, защо да няма премиер албанец. Този въпрос е отворен и ще кажа, че сме колкото близо, толкова далече от договор“, каза Ахмети, като добави: „Всички знаете, че ДСИ е фактор на стабилност в държавата. Ние никога не действаме с натиск, а ще намерим верния път да служим на държавата. ДСИ действа и работи с хладен ум и огнено сърце. Убеден съм, че ДСИ е сила, която не може да бъде отстранена. Все още няма договор между нас и СДСМ“.

На годишнината от подписването на Охридския рамков договор Ахмети бе поканил лидерите на останалите албански партии в Северна Македония на среща, но те не дойдоха в скопския хотел „Парк“.

Източник: Investor.BG

Коментари