Жълтите жилетки Франция

Властите в цяла Франция се подготвят за възможността от нови бунтове и насилие заради антиправителствени протести този уикенд. Провеждат се спешни срещи и се разполагат десетки хиляди полицаи и сили за сигурност. Музеите, театрите и магазините в Париж обявиха, че няма да работят в събота като предпазна мярка, а към тях се присъедини и Айфеловата кула, съобщава агенция Асошиейтед Прес.

Полицейските синдикати и градските власти се срещнаха, за да разработят стратегии за това как да се справят с протестите, които се провеждат в събота, въпреки че френският президент Емануел Макрон склони глава в сряда вечер и отмени увеличението на данъка върху горивата, което отприщи размирици в продължение на седмици.

Революцията в Париж разтревожи туристи, породи анулиране на четири футболни мача от Френската лига този уикенд в цялата страна и навреди на местната икономика в разгара на сезона на празничните пазари. Групи вандали през миналия уикенд хвърляха камъни по витрините на магазините в Париж, грабиха ценности в някои от най-богатите квартали на града и подпалваха коли, кофи, включително и една сграда.

Анти-правителствените протести на жълтите жилетки във Франция „създадоха чудовище“, каза френският вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Коментари

loading...