Зеленски: Ватикана е идеалното място за среща с Путин

Украинският президент Володимир Зеленски вярва, че Ватикана би била най-доброто място за среща с руския президент Владимир Путин, съобщава La Repubblica, цитиран от ТАСС.

„Светият престол може да бъде идеалното място за диалог за мира в Донбас“, каза украинският президент. Той изрази увереност, че срещата с президента на Русия ще се проведе „със сигурност„.

„Това е необходимо, за да се спре войната в Донбас и да се завърши мирния процес„, добави Зеленски.

Зеленски смята, че Светият престол може да действа като посредник при организирането на преговори за отношенията между Украйна и Русия, както и за разрешаването на конфликта в Донбас.

Украинският президент нарече Ватикана „глобален морален авторитет, който винаги ефективно играе ролята на посредник, тъй като е безпристрастен и вдъхва доверието на всички страни“.

„Това е както авторитет, така и искрено желание за помощ и гаранции за отговорност. Папата е по своето призвание пророк на мира“, каза Зеленски.

Той смята, че Ватиканът се различава от другите световни играчи по това, че остава изключително морална сила и винаги действа безкористно, без военни, политически или икономически интереси.

„Посредник с такава власт може да даде увереността, че опитите ни за постигане на споразумение липсват“, каза Зеленски.

„Мястото на срещата трябва да вдъхне доверие и на двете страни. Тогава ще бъде ефективно и наистина можем да говорим по същество“, добави той.

Зеленски коментира, че „отдавна няма реална пряка комуникация между Украйна и Русия„. „Това със сигурност не допринася за конструктивни преговори,“ добави той.

„Затова ми се струва, че срещата за начало ще се проведе на територия, която олицетворява мира и диалога.“ Според Зеленски „правилното място за водене на изключително сложен диалог за мира ще допринесе за разрешаването на проблема . „

По-рано Путин обяви, че украинският му колега Володимир Зеленски е добре дошъл в Москва „по всяко време„. Преди това Зеленски предложи на Путин да се срещнат в „която и да е точка украинския Донбас, където се води война“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!