Ситуацията в най-горещите райони на военни действия – Донецка и Луганска област – беше обсъдена на заседание на щаба на върховния главнокомандващ в понеделник. Това заяви в поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от „Укринформ“.

„Днес проведох редовно заседание на щаба. Основно внимание беше отделено на ситуацията в Донецка и Луганска области – онези райони, които сега са най-горещи. Бахмут и Соледар, Кремина и Сватово, общите перспективи в Донбас за следващите седмици. Битката за Донбас продължава. Въпреки че нашествениците сега са съсредоточили най-големите си усилия върху Соледар, резултатът от тази трудна и дълга битка ще бъде освобождаването на целия ни Донбас“, каза президентът Зеленски в последното си обръщение.

Президентът благодари на всички украински военнослужещи, които защитават Бахмут, демонстрирайки изключителна издръжливост, и войските в Соледар, които устояват на нови и още по-твърди атаки.

„Изключително трудно е – почти не са останали цели стени… Благодарение на издръжливостта на нашите бойци там, в Соледар, спечелихме допълнително време и допълнителна сила за Украйна. Какво искаше Русия да спечели там? Всичко е напълно разрушено, живот почти не е останал. Хиляди техни хора са изгубени: цялата земя край Соледар е покрита с трупове на окупаторите и белези от ударите. Ето как изглежда лудостта“, подчерта Зеленски.

Той също така благодари на всички украински защитници за всяка стъпка напред в други области на фронтовата линия, за постепенното напредване – много внимателно, пресметнато и следователно абсолютно надеждно.

Както беше отбелязано, Украйна интегрира нови бойни средства и оборудване, получени от партньори, в своята отбранителна система.

„Ние правим всичко възможно, за да гарантираме, че има възможно най-малко време между споразумението за допълнителна подкрепа и използването на тази подкрепа на бойното поле“, каза президентът.

Припомняме, че ден по-рано Зеленски каза, че най-трудната ситуация на фронта е в Бахмут и Соледар. Украинската армия предислоцира допълнителни части за укрепване на отбраната в този район.

Коментари