Затворът на Навални го определил за екстремист и терорист

Хвърленият в затвора критик на Кремъл Алексей Навални обяви, че затворническа комисия го е определила за екстремист и терорист, но официално вече не смята, че има риск да избяга, информира „Ройтерс“.

Навални уточни в профила си в „Инстаграм“, че е бил привикан пред комисия, която е гласувала единодушно в подкрепа на промяната на статута.

Определянето бележи по-нататъшна ескалация на официалния натиск срещу най-отявления вътрешен критик на президента Владимир Путин, който понастоящем излежава две години и половина затвор за нарушения на условна присъда, което според него беше изфабрикувано, за да осуети политическите му амбиции.

Навални омаловажи съобщението, като каза, че приветства факта, че вече не е определян като склонен да избяга и затова ще бъде подложен на по-редки и строги нощни проверки от затворническите надзиратели.

„Просто над леглото ми има знак, че съм терорист“, казва Навални в публикацията, публикувана с помощта на адвокатите му.

Няма незабавно потвърждение от руските власти за промяната в статута на Навални, а Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) не е отговорила на искане за коментар.

45-годишният Навални беше хвърлен в затвора, след като се завърна в Русия в началото на тази година от Германия, където беше подложен няколко месеца на лечение, за да се възстанови от отравянето с рядко бойно отровно вещество в Сибир през август 2020 г.

Кремъл отрече всякакво участие в отравянето му и многократно е казвал, че лечението му е въпрос на службата в затвора. Путин полага усилия да избегне дори споменаването на името му.

Движението на Навални претърпя нов удар през юни, когато съд постанови дейността му като екстремистка. На много от неговите съюзници нахлуха домовете им или ограничи свободата им на движение, а някои избягаха в чужбина. Миналия месец Русия заведе ново наказателно дело срещу Навални, което може да го задържи в затвора за още десетилетие.

Някои от неговите поддръжници критикуват миналата седмица връчването на Нобеловата награда за мир на руския журналист Дмитрий Муратов, казвайки, че Навални би бил по -заслужил получател.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!