От селските райони до големите мегаполиси, американците френетично купуват оръжия, което отразява нарастващата тревожност пред комбинация от пандемия, получаващо силно медийно отразяване, насилие и хипернапрегнат политически климат, пише AFP.
   
С противошумова каска на главата, Бренда Дъмас насочва чисто новият си пистолет срещу картонена мишена. Детонации отекват на поляната на училището за стрелба „Бундокс“, намиращо се в предградие на Джаксън, в южната част на САЩ.

„Ще мога да се защитавам“, обяснява тази бяла жена, която току-що е купила първото си оръжие и е убедила съпруга си да я запише на курс по стрелба по повод 36-тата годишнина от сватбата им. „Чувствам се малко по-несигурна заради цялото това насилие, което виждаме по телевизията, което аз, водена от моята лична философия, категорично не одобрявам“, казва тя.    
   
От смъртта на Джордж Флойд – чернокож мъж, убит от бял полицай в края на май – САЩ са разтърсени от вълна от антирасистки протести, които понякога се израждат в насилие.

Президентът Доналд Тръмп осъди, според него, предизвикания от крайната левица хаос и обеща за възстанови законността и реда, ако спечели втори мандат на 3 ноември.
  
„Хората има право да протестират, те не предизвикват хаос“, казва афроамериканец, записал се в курса на госпожа Дъмас. „Имаме си президент, който вместо да успокоява хората, нажежава обстановката“, изразява съжаление мъжът, пожелал да запази анонимност.
   
В този сложен период, когато крайнодесни милиции на места предизвикаха протестиращите, този мъж също е решил, че е добре да попълни своя арсенал с пистолет, който може да носи със себе си, за разлика от своите пушки.

Убийства

На 2000 километра от там, в мегаполиса Ню Йорк клиенти се редят търпеливо през магазина за оръжия „Колизеум гън трейдърс“, който не остава без посетители.
   
„Огнестрелните оръжия не бяха част от начина ми на живот доскоро“, казва Ал Матерацо, дошъл да си купи муниции. През февруари той обаче купил първата си пушка заради пандемията.
   
„Веднага си помислих, че хората ще загубят своята работа, че ще има по-малко пари и че обирите може да се увеличат“, обяснява той. „Исках да мога да защитавам семейството си.“ Оттогава този бял 40-годишен мъж си е купил и второ огнестрелно оръжие, подтикнат този път от  политическия климат и размириците.

51-годишният Едуин Таварес споменава друг фактор за безпокойство – нарастването на престъпостта в Ню Йорк, където убийствата са се увеличили с 40% през първите девет месеца на годината, а стрелбите – с 91%.

„С призивите да се орежат парите за полицията и с очернянето на полицаите“ по време на протестите на движението „Животът на чернокожите има значение“, „човек би казал, че сега ние сами трябва да се борим с престъпността“, оплаква се Таварес, който е от латиноамерикански произход.

От 18- до 80-годишни
   
В самия магазин за оръжия собственикът Андрю Черноф не може да повярва, че има толкова много клиенти. „Така е от февруари, това е най-дълготрайната тенденция, която някога съм наблюдавал, това е истинска лудост!“, не крие удивлението си той.
   
Ако се съди по думите му, всякакви хора се срещат в неговия магазин – от 18- до 80-годишни, от шофьори на боклукчийски камиони до чиновници. 
   
„В този момент има толкова нови купувачи, че производителите трудно смогват“, казва Чад Уинклър, директорът на училището за стрелба „Бундокс“. „Има недостиг на оръжия и на муниции в цялата страна“, отбелязва той.
   
В резултат цените скочиха. Един от клиентите му обяснява, че е платил 800 долара, за да си купи полуавтоматично оръжие, което обикновено струва 499 долара.
   
А в Ню Йорк, където законите за огнестрелните оръжия са по-строги от тези в Мисисипи, например, срокът на одобряване на молбите за получаване на разрешително се удължава. „Обикновено са необходими 6 месеца за издаване на разрешително, а сега вече трябват по-скоро 14 месеца“, казва Джон Де Лока, собственик на стрелбище „Сенека“ в Куинс.

Запаси

Статистиките на федералната полиция за молбите за проверка на съдебното минало, каквато е задължителна при купуването на оръжия в магазин, потвърждават тази треска – средно 2,3 млн. оръжия на месец за били купени през 2019 г., а този юни – 3,9 млн. оръжия, което е исторически рекорд.
   
„След изборите, нещата трябва да се успокоят, хората все пак нямат чак толкова пари“, смята обаче Джон Де Лока.
   
Чад Уинклър от своя страна припомня, че има пик на покупките преди всеки вот. Според него собствениците на оръжия, около 30% от пълнолетните хора в САЩ, трупат запаси поради страх от евентуално затягане на законодателната уредба.
   
Кандидатът на демократите Джо Байдън, който иска да забрани полуавтоматичните и автоматичните огнестрелни оръжия, предизвиква безпокойство у Алисия Бруър, дошла със съпруга си в училището „Бундокс“, за да се научи да борави с тяхната чисто нова полуавтоматична пушка. „Искаме да си запазим правата, които са ни гарантирани от Втората поправка в Конституцията“ на САЩ, допълва тя, преди да легне по корем на земята и да започне тренировката.
   
Каквито и да са мотивите на купувачите на огнестрелни оръжия, едно нещо е сигурно: „Нашият сектор ще преживее една чудесна година“, подчертава Черноф, собственикът на нюйоркския оръжеен магазин. „Това е страхотно, но ако гледаме на него като на отражение на случващото се в страната, то е тъжно“, допълва той.

(БТА)

По статията работиха: , редактор Десислава Попова

Източник: Investor.BG

Коментари