Заради климатичните промени избуява зеленина на Антарктида

Учени нанесоха на карта „началото на нова екосистема“ на Антарктическия полуостров, след като микроскопични водорасли цъфтят по повърхността на топящия се сняг, оцветявайки повърхността в зелено и потенциално създавайки източник на хранене за други видове, пише „Гардиън“.

Британският екип, извършил изследването, смята, че тези цъфтежи ще разширят обхвата си в бъдеще, защото глобалното затопляне създава повече от калните условия, които са им нужни да процъфтяват.

В някои райони едноклетъчните форми на живот са толкова плътни, че превръщат снега в ярко зелен и може да се види от космоса, според проучването, публикувано в сп. Nature Communications.

Биолози от университета в Кеймбридж и Британския антарктически институт са прекарали шест години в откриване и измерване на зелените снежни водорасли, използвайки комбинация от сателитни данни и наблюдение на място.

Резултатът е първата мащабна карта на водораслите на Антарктида, която ще бъде използвана като основа за оценка на скоростта, с която белият континент се превръща в зелен заради климатичната криза и потенциално предлага храна за други видове.

Те вече са установили, че водораслите са образували близки връзки с дребни гъбични спори и бактерии. „Това е общност. Това потенциално може да формира нови местообитания. Това е началото на нова екосистема„, изтъква Мат Дейви от университета в Кеймбридж, един от водещите учени в проучването.

Той описа картата на водораслите като липсващо парче от мозайката на въглеродния цикъл в Антарктида.

Тя идентифицира 1 679 отделни цъфтежа на зелени снежни водорасли, които заедно покриват площ в размер на 1,9 кв. км, равняващи се на поглъщане на въглерод от около 479 тона годишно. Това е еквивалентно на емисиите от около 875 000 пътувания с кола във Великобритания, макар че в глобален план е твърде малко, за да допринесе значително за въглеродния бюджет на планетата.

Почти две трети от цъфтящите зелени водорасли са били открити на малки, ниско разположени острови около северната част на Антарктическия полуостров, който преживя някои от най-интензивните затопляния на планетата, като през това лято бяха поставени нови температурни рекорди. Снежните водорасли са били по-малко забележими в по-студените, южни райони.

Преди това учените са наблюдавали увеличение на зелените лишеи и мъхове, но те растат изключително бавно в сравнение с водораслите. В бъдеще те ще измерват и червените и оранжевите водорасли и ще изчисляват как наличието на такива цветни форми може да повлияе на отразяващото топлината качество на снега (албедо).

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!