Замърсените ваксини в Япония – заради неправилно поставени игли?

Много е вероятно чуждите тела, открити във ваксините на Moderna при няколко партиди в Япония, да са попаднали в тях при прикрепянето на иглите за флаконите. Това заяви японският здравен министър Норихиса Тамура, цитиран от „Ройтерс“.

Припомняме, преди дни стана ясно, че азиатската страна спира прилагането на 1.6 млн. дози от ваксината заради евентуалното им замърсяване при производствения процес. Стана ясно и че двама души са починали след ваксинация с дози от засегнатите партиди. Вчера бяха спрени още 1 млн. дози от ваксината.

Според Министерството на здравеопазването е възможно иглите да са били поставени неправилно във флаконите, отчупвайки части от гумената запушалка.

Министърът подчерта, че каквато и да е причината за чуждото тяло, мнението е, че няма проблеми относно безопасността на ваксините. Ще продължим да събираме информация и да докладваме, добави той.

Япония е изправена пред най-тежката вълна от инфекции с COVID-19 досега от началото на пандемията. Причината е силно заразният делта вариант на вируса.

Опитите на правителството да ускори ваксинационния процес обаче бяха възпрепятствани от откриването на замърсителите в някои дози от препарата на Moderna, което доведе до спирането на три партиди от тях.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!