Нова Зеландия
Снимка: ABC News

Въоръжени лица са влезли в две джамии и започнали да стрелят в град Крайстчърч в Нова Зеландия, като полицията съобщава, че има много жертви, предават международните новинарски агенции.

Полицейският комисар Майк Буш заяви, че четирима заподозрени са в ареста – трима мъже и една жена – но добави: „Нека не предполагаме, че опасността е изчезнала“.

Сам Кларк, репортер на TVNZ, разговаря с няколко души в джамията на “Масджид ал-Нур”, когато започва стрелбата. Пред Ал Джазира, той заявил, че един мъж е влязъл с автоматично оръжие и е започнал да стреля.

“Един въоръжен, облечен в черно и с каска, носещ картечница, влезе в задната част на джамията и започна да стреля по хората, които се молят там”, казва Кларк.

Полицията потвърди, че по време на петъчните молитви в град Южен остров е извършено второ нападение в джамията “Линууд”, но все още няма информация за жертви.

„Изправени сме пред променящата се ситуация в няколко обекта“, заяви министър-председателят на Нова Зеландия, Джакинда Ардерн на пресконференция. “Това ще са едни от най-тъжните дни в историята за Нова Зеландия.”

Властите не са описали мащабите на стрелбите днес, но призоваха хората в централната част на Крайстчърч да останат по домовете си. Полицията предупреди поклонниците да не посещават джамии „навсякъде в Нова Зеландия“.

Умоляват се гражданите да съобщават за подозрително поведение.

Училищата в града са затворени.

Очевидци разказват за ужасяващите сцени в джамиите. Жена, която живе близо до една от джамиите, разказва, че е видяла въоръжен мъж да излиза навън, захвърля оръжието си и бяга.

Оцелял мъж разказва, че е чул стрелба и видял много тела на загинали наоколо.

В социалните мрежи се появи снимка на предполагаемия нападател – светъл мъж, който държи оръжие.

Завъртя се и видео, за което се твърди, че е от нападението, но автентичността не е потвърдена.

Не е изяснено дали двете атаки са свързани и дело на един човек или група.

Гневни мюсюлмани настояха нападението над джамиите да се счита за тероризъм, а не да се определя само като атака.

Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че Нова Зеландия преживява най-мрачните си дни, а извършените нападения определи като безпрецедентни актове на насилие.

Коментари